Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Рајачка школа здравља: Најзад и тестирање у правом обухвату становништва на корона вирус
Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Рајачка школа здравља: Најзад и тестирање у правом обухвату становништва на корона вирус

Сваки почетак је тежак, а када је реч о сузбијању епидемије вируса COVID-19, није само тежак, већ и веома одговоран, јер је COVID-19 смртоносни вирус који хара планетом и угрожава животе и здравље људи у нашој земљи. Али, када је здравље у питању, увек је почетак могућ, а и они који имају шансу да почну испочетка послове у вези здравља, у ситуацији су да постигну успех.

Када се започиње неки посао увек постоји редослед по коме се активности планирају и извршавају. Градитељи пруга, путева и мостова су инжењери, специјализовани за те области, а послови око сузбијања епидемија су специјалност лекара специјалиста епидемилога. Међутим, на тим пословима, како рекоше на једној од конференција за штампу постоје два тима: тим челника у власти и осталих, међу којима су и епидемиолози. У тиму осталих, има лекара разних специјалности, директора здравствених сутанова, саветника, психолога и др. који свако са своје стране на свој начин даје допринос у сузбијању епидемије вируса корона, али се у њему не осећа значајан утицај епидемиолога. Зато и почетак на сузбијању поменуте епидемије није почео по редоследу који се примењује у таквим случајевима.

Мере које су у току, нису започеле ни истовремено, скупа, на почетку епидемије, када би биле и најефикасније.

У епидемиолошкој науци, када је реч о епидемијама увек се почиње са истраживањем епидемије. После утврђивања да заиста постоји епидемија, болести о којој се ради и којим је узрочником проузрокована. примењују се противепидемијске мере:

  1. Епидемилошко истраживање ради откривања свих ивора заразе (оболели и контакти) и узимање материјала за лабораторијске анализе – тестиранње. Тестирање у потребном обухвату није до данас, а посебно у почетку епидемије предузимано.
  2. Здравствени надзор је контрола здравственог стања особа које су биле у контакту са обелелим (спровођен је у ограниченом обухвату).
  3. Карантин. Та мера је спровођена од почетка најдоследније и најстроже могуће, под различитим називима: самоизолација, изолација, социјална дистанца, подржана на крају потпуном забраном кретања старијих особа преко 65 година, полицијским часом за сво становништво у једном делу дана и претњом високим новчаним и затворским казнама прекршиоцима тих мера. Почињу да позитивно оцењују поменуте мере, али је још рано за то.
  4. У резерви је и потпуно затварање епидемијских жаришта: Београд, Ваљево и Ниш. Таква мера је примењивана и приликом сузбијања епидемије вариоле на Косову 1972. године.

У време када епидемија вируса COVID-19 пламти у Србији започеће се са тестирањем већег броја људи у што краћем време, што се проглашава офанзивним приступом на COVID-19 којим би се уз све друге мере, епидемија савладала за око 29 дана.

Када је реч о епидемијским жариштима, први пут је објављено која су то места у Србији. Користећи корисна и успешна искуства у сузбијању епидемије вариоле на Косову 1972. године, требало би одмах, посебно у оним жариштима са мањим бројем оболелих и контаката. предузети тестирање како би се сазнало који је обим епидемије у њима и како би се одмах на почетку применила изолација извора заразе и контаката и зауставило даље ширење болести. Тако би се мале ватре, које прете да се претворе у пожар епидемије COVID-19, лако угасиле на почетку.

 

Аутор: Прим. др сци. мед. Петар Пауновић / Тимочка

Можда ће Вас занимати

Град Зајечар — COVID-19

Зајечар: Утврђено присуство корона вируса код још четири особе

Данас је на основу резултата узорака послатих лабораторији „Ватрено око”, а на основу извештаја ЗЗЈЗ …

Протест испред Скупштине Републике Србије због најављених мера — COVID-19

Протест испред Скупштине Србије због најављених мера: Летеле каменице, сузавци, има повређених

Већа група људи окупила се синоћ испред зграде Скупштине Србије у центру Београда, изражавајући незадовољство …

Претплатите се
Обавести о
guest
2 Коментара
старији
новији највише рангиран
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
Miodrag

Bez brige, nas izbavitelj Vucko ce nas spasiti sve!

Мила Стојановска

Боже, само да прегурамо ово све

2
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница