Timočka Timočka
Početna / Vesti / Rajačka škola zdravlja: Pet saveta Svetske zdravstvene organizacije da se odbranite od virusa COVID-19
Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka škola zdravlja: Pet saveta Svetske zdravstvene organizacije da se odbranite od virusa COVID-19

Svetska zdravstvena organizacija u nameri da pomogne da se na najjednostavniji način osoba zaštiti od virusa COVID-19, predlaže sledećih pet mogućnosti, jeftinih i jednostavnih, koje svako može da iskoristi kako bi se odbranio od zloćudnog virusa.

  1. PERI RUKE! Peri ruke tekućom vodom i sapunom, pažljivo i dovoljno dugo, dok izbrojiš do 30. Možeš ih nakon toga dezinfikovati nekim dezificijentnim sredstvom. Posle toga, nećeš imati viruse korone na tvojim rukama i neće biti opasnosti za tvoje zdravlje.
  2. LAKAT! Prevojem lakta možeš zakloniti lice kada kašlješ i kijaš. Ako koristiš maramicu, odmah je baci u korpu za otpatke. Uz solidnu higijenu disajnih organa ovim postupkom štitiš od korona virusa druge osobe u tvojoj okolini.
  3. NE DODIRUJ USTA, NOS I OČI! Znači, nastoj da rukama ne dodiruješ usta, nos i uši, jer tako možeš uneti u organizam korona viruse. Ruke se zaražavaju nakon dodirivanja predmeta koji su zagađeni virusima, pa ih, kada dodiruješ usta, nos i oči unosiš u svoje telo. Zbog toga rizikuješ da se zaraziš virusom COVID-19.
  4. ODRŽAVAJ SOCIJALNU DISTANCU! Socijalna distanca je tvoja udaljenost od neke druge ili drugih osoba u tvojoj okolini. Udalji se od osoba koje kijaju i kašlju na daljinu od najmanje jednog metra. Time ćeš izbeći da kapljice sa virusima koje izleću iz njihovih organa za disanje udahneš i posle toga oboliš od virusa COVID-19.
  5. AKO SE NE OSEĆAŠ DOBRO – OSTANI KOD KUĆE! Ako kašlješ, kijaš i imaš povišenu temperaturu, obavesti svog lekara i potraži pomoć i obaveštenja šta je pametno uraditi. Ne idi u zdravstvenu ustanovu. Tvoj lekar će oceniti u kakvom se zdravstevnom stanju nalaziš i predložiti sledeće postupke koje treba preduzeti. Sve vreme, treba se pridržavati mera koje su predložili Ministarstvo za zdravlje i Republički zavod za javno zdravlje.

 

Autor: Prim. dr sci. med. Petar Paunović / Timočka

Možda će Vas zanimati

Štab za vanredne situacije grada Zaječara: Elaborat o postepenom/faznom prijemu upisane dece u PU „Đulići” Zaječar

Elaborat o postepenom/faznom prijemu upisane dece u PU „Đulići” Zaječar

Dopisom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Predškolska ustanova „Đulići” Zaječar je u obavezi da …

Sednica Štaba za vanredne situacije grada Zaječara

ŠVS grada Zaječara: Doneta nova Naredba na današnjoj sednici

Štab za vanredne situacije grada Zaječara je na današnjoj održanoj sednici doneo novu Naredbu.N A …

1
Komentari

avatar
1 Teme za komentare
0 Odgovori teme
0 Pratioci
 
Komentar sa najviše reakcija
Najpopularnija tema za komentare
1 Komentari korisnika
Milos Mancic Nedavni komentari korisnika
  Pretplati se  
noviji stariji najviše rangiran
Obavesti o
Milos Mancic
Gost
Milos Mancic

Hvala na savetima. Odlicni su vam tekstovi! Pozdrav!

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica