Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Рајачка школа здравља: Пет савета Светске здравствене организације да се одбраните од вируса COVID-19
Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Рајачка школа здравља: Пет савета Светске здравствене организације да се одбраните од вируса COVID-19

Светска здравствена организација у намери да помогне да се на најједноставнији начин особа заштити од вируса COVID-19, предлаже следећих пет могућности, јефтиних и једноставних, које свако може да искористи како би се одбранио од злоћудног вируса.

  1. ПЕРИ РУКЕ! Пери руке текућом водом и сапуном, пажљиво и довољно дуго, док избројиш до 30. Можеш их након тога дезинфиковати неким дезифицијентним средством. После тога, нећеш имати вирусе короне на твојим рукама и неће бити опасности за твоје здравље.
  2. ЛАКАТ! Превојем лакта можеш заклонити лице када кашљеш и кијаш. Ако користиш марамицу, одмах је баци у корпу за отпатке. Уз солидну хигијену дисајних органа овим поступком штитиш од корона вируса друге особе у твојој околини.
  3. НЕ ДОДИРУЈ УСТА, НОС И ОЧИ! Значи, настој да рукама не додирујеш уста, нос и уши, јер тако можеш унети у организам корона вирусе. Руке се заражавају након додиривања предмета који су загађени вирусима, па их, када додирујеш уста, нос и очи уносиш у своје тело. Због тога ризикујеш да се заразиш вирусом COVID-19.
  4. ОДРЖАВАЈ СОЦИЈАЛНУ ДИСТАНЦУ! Социјална дистанца је твоја удаљеност од неке друге или других особа у твојој околини. Удаљи се од особа које кијају и кашљу на даљину од најмање једног метра. Тиме ћеш избећи да капљице са вирусима које излећу из њихових органа за дисање удахнеш и после тога оболиш од вируса COVID-19.
  5. АКО СЕ НЕ ОСЕЋАШ ДОБРО – ОСТАНИ КОД КУЋЕ! Ако кашљеш, кијаш и имаш повишену температуру, обавести свог лекара и потражи помоћ и обавештења шта је паметно урадити. Не иди у здравствену установу. Твој лекар ће оценити у каквом се здравстевном стању налазиш и предложити следеће поступке које треба предузети. Све време, треба се придржавати мера које су предложили Министарство за здравље и Републички завод за јавно здравље.

 

Аутор: Прим. др сци. мед. Петар Пауновић / Тимочка

Можда ће Вас занимати

Колумна „Мислописи”: Достојанство у цегеру

МИСЛОПИСИ: Достојанство у цегеру

Стојим јутрос у реду у банци. Улази помало усплахирена жена, нема више од шездесет година …

Град Зајечар: Статистички подаци о вирусу COVID-19

Зајечар: Још једна особа заражена корона вирусом

Данас је на основу резултата узорака послатих лабораторији „Ватрено око”, а на основу извештаја ЗЗЈЗ …

Претплатите се
Обавести о
guest
1 Коментар
старији
новији највише рангиран
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
Milos Mancic

Hvala na savetima. Odlicni su vam tekstovi! Pozdrav!

1
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница