Timočka Timočka
Početna / Vesti / Rusija tvrdi da je uspešno testirala sopstveni internet
Rusija — Projekat „Runet”
Foto: „Runet” / Promo

Rusija tvrdi da je uspešno testirala sopstveni internet

Ruska vlada je obavestila javnost o uspešnom testiranju takozvane “alternative za internet”, koja dozvoljava da se neki sadržaj blokira u “hitnim situacijama”. Vladimir Putin je pored toga potpisao i zakon koji zabranjuje prodaju uređaja na kojima prethodno nisu instalirane ruske aplikacije, pa se čini da se prsten polako steže oko ideje o slobodnim internet građanima.

Rusija je tokom poslednjih nekoliko meseci oformila sopstvene internet tehnologije i infrastrukturu. Zakon ruske administracije, koji omogućava da se sadržaj blokira u hitnim slučajevima, je na snagu stupio od novembra, a predsednik Rusije Vladimir Putin je nedavno potpisao zakon koji zabranjuje prodaju uređaja bez preinstaliranih ruskih aplikacija.

Ministar za komunikacije potvrdio je da je alternativni internet uspešno testiran širom zemlje, a još uvek nije najjasnije kako mreža tačno funkcioniše, ali se tvrdi da korisnici nisu primetili razlike u odnosu na tipično web iskustvo. Zemlje poput Kine, Irana i Saudijske Arabije već su svojim građanima ograničile pristup internetu, a ruski projekat, koji je dobio ime „Runet”, ide istim putem, pa se pretpostavlja da će vladine agencije moći nekontrolisano da modifikuju načine na koje korisnici komuniciraju u okviru mreže.

„Runet”, prema navodima funkcioniše isto kao i unutrašnje mreže u okviru velikih kompanija, tako da je nemoguće da se blokiranim sadržajima pristupi čak i preko VPN konekcije. Još uvek nije poznato koliko bi Rusija daleko mogla da ode, a najveći problem je u tome što bi i druge vlade mogle da krenu njenim stopama, te internet podele na nacionalne mreže, i tako donesu granice i u onlajn sferu.

Možda će Vas zanimati

Digitalna platforma nematerijalnog kulturnog nasleđa Zaječarskog i Vidinskog okruga

Postavljena digitalna platforma nematerijalnog kulturnog nasleđa Zaječarskog i Vidinskog okruga

100 najreprezentativnijih primera nematerijalnog kulturnog nasleđa Zaječarskog i Vidinskog okruga na jednom mestu!Legende, govori, manifestacije, …

Osnovna škola „Jeremija Ilić Jegor” Rgotina — Projekat „Stvaramo znanje 4.0”

Osnovna škola „Jeremija Ilić Jegor” u Rgotini dobija digitalni kabinet u okviru projekta „Stvaramo znanje”

Na osnovu glasanja na zvaničnoj Fejsbuk stranici „Mts” odabrano je 20 osnovnih škola koje će …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica