nedelja , 19. januara 2020.
Timočka
Početna / Vesti / Rusija tvrdi da je uspešno testirala sopstveni internet
Rusija — Projekat „Runet”
Foto: „Runet” / Promo

Rusija tvrdi da je uspešno testirala sopstveni internet

Ruska vlada je obavestila javnost o uspešnom testiranju takozvane “alternative za internet”, koja dozvoljava da se neki sadržaj blokira u “hitnim situacijama”. Vladimir Putin je pored toga potpisao i zakon koji zabranjuje prodaju uređaja na kojima prethodno nisu instalirane ruske aplikacije, pa se čini da se prsten polako steže oko ideje o slobodnim internet građanima.

Rusija je tokom poslednjih nekoliko meseci oformila sopstvene internet tehnologije i infrastrukturu. Zakon ruske administracije, koji omogućava da se sadržaj blokira u hitnim slučajevima, je na snagu stupio od novembra, a predsednik Rusije Vladimir Putin je nedavno potpisao zakon koji zabranjuje prodaju uređaja bez preinstaliranih ruskih aplikacija.

Ministar za komunikacije potvrdio je da je alternativni internet uspešno testiran širom zemlje, a još uvek nije najjasnije kako mreža tačno funkcioniše, ali se tvrdi da korisnici nisu primetili razlike u odnosu na tipično web iskustvo. Zemlje poput Kine, Irana i Saudijske Arabije već su svojim građanima ograničile pristup internetu, a ruski projekat, koji je dobio ime „Runet”, ide istim putem, pa se pretpostavlja da će vladine agencije moći nekontrolisano da modifikuju načine na koje korisnici komuniciraju u okviru mreže.

„Runet”, prema navodima funkcioniše isto kao i unutrašnje mreže u okviru velikih kompanija, tako da je nemoguće da se blokiranim sadržajima pristupi čak i preko VPN konekcije. Još uvek nije poznato koliko bi Rusija daleko mogla da ode, a najveći problem je u tome što bi i druge vlade mogle da krenu njenim stopama, te internet podele na nacionalne mreže, i tako donesu granice i u onlajn sferu.

Možda će Vas zanimati

Petar Vasiljević i Branko Grbić — „Innopolis Open”

Zaječarski gimnazijalci Petar i Branko osvojili plasman na finalno takmičenje „Innopolis Open”

Petar Vasiljević i Branko Grbić, učenici odeljenja IV-4 zaječarske Gimnazije osvojili su plasman na finalno …

JBL REFLECT Eternal — Self-Charging Wireless Headphones

JBL: Slušalice na solarnu energiju koje rade beskonačno

Bežične slušalice su fenomenalan izum, međutim trajanje njihovih baterija i dalje nije na zavidnom nivou …

Komentari

avatar
  Pretplati se  
Obavesti o

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica