Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Русија тврди да је успешно тестирала сопствени интернет
Русија — Пројекат „Рунет”
Фото: „Рунет” / Промо

Русија тврди да је успешно тестирала сопствени интернет

Руска влада је обавестила јавност о успешном тестирању такозване “алтернативе за интернет”, која дозвољава да се неки садржај блокира у “хитним ситуацијама”. Владимир Путин је поред тога потписао и закон који забрањује продају уређаја на којима претходно нису инсталиране руске апликације, па се чини да се прстен полако стеже око идеје о слободним интернет грађанима.

Русија је током последњих неколико месеци оформила сопствене интернет технологије и инфраструктуру. Закон руске администрације, који омогућава да се садржај блокира у хитним случајевима, је на снагу ступио од новембра, а председник Русије Владимир Путин је недавно потписао закон који забрањује продају уређаја без преинсталираних руских апликација.

Министар за комуникације потврдио је да је алтернативни интернет успешно тестиран широм земље, а још увек није најјасније како мрежа тачно функционише, али се тврди да корисници нису приметили разлике у односу на типично wеб искуство. Земље попут Кине, Ирана и Саудијске Арабије већ су својим грађанима ограничиле приступ интернету, а руски пројекат, који је добио име „Рунет”, иде истим путем, па се претпоставља да ће владине агенције моћи неконтролисано да модификују начине на које корисници комуницирају у оквиру мреже.

„Рунет”, према наводима функционише исто као и унутрашње мреже у оквиру великих компанија, тако да је немогуће да се блокираним садржајима приступи чак и преко VPN конекције. Још увек није познато колико би Русија далеко могла да оде, а највећи проблем је у томе што би и друге владе могле да крену њеним стопама, те интернет поделе на националне мреже, и тако донесу границе и у онлајн сферу.

Можда ће Вас занимати

35. Фестивал младих песника у Зајечару — Конференција за медије

35. Фестивал младих песника ове године у виртуелном издању

У зајечарском позоришту данас је одржана конференција за медије на којој је најављен 35. Фестивал …

Библиотека „Центар за културу” Кладово: Микробит сетови за почетни ниво компјутерског програмирања

Библиотека „Центар за културу” Кладово: Микробит сетови за почетни ниво компјутерског програмирања

Библиотека „Центар за културу” Кладово омогућава својим ревносним најмлађим корисницима изнајмљивања 20 микробитова и 5 …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница