Тимочка КрајинаБорШест месеци од почетка реконструкције Топионице и рафинације у Бору: У обнову...

Шест месеци од почетка реконструкције Топионице и рафинације у Бору: У обнову металургије досад инвестирано 260 милиона долара

Топионица у Бору
Фото: Serbia ZiJin Copper

„Србија Зиђин Копер” пуних шест месеци спроводи техничку реконструкцију и изградњу нових конвертора, анодних пећи и других постројења. До краја ове године стари топионички системи у Бору биће повезани са новим.

Прошло је тачно пола године откад је у Топионици и рафинацији у Бору на снази техничка реконструкција металуршких агрегата, која подразумева изградњу нових конвертора, анодних пећи и других постројења, али и повезивање старих топионичких система са новим. Подсетимо, флеш-пећ је испражњена и заустављена 19. априла.

„Фокусирали смо се на решавање вишедеценијског проблема загађења ваздуха у Бору и на адекватно збрињавање свих отпадних вода, па је само у изградњу постројења у служби заштите животне средине досад инвестирано 100 милиона долара. Цео пројекат техничке реконструкције металуршких агрегата и објеката кошта 260 милиона долара, мада су изгледне шансе да укупна инвестиција компаније и то само у металургију бакра буде близу 290 милиона долара. Сви радови треба да буду завршени до децембра 2022, а старт топионице биће дефинисан у складу са ситуацијом у снабдевању електричном ененргијом“, каже заменик руководиоца у Топионици и рафинацији Ћу Фенгханг.

Он подсећа да је „Зиђин“ децембра 2018. године преузео топионицу која је, поред тога што је имала мали производни капацитет, била у веома лошем стању.

„У посебно лошем стању били су објекти у функцији заштите животне средине и зато је циљ био да се најпре запосленима и грађанима Бора обезбеди боље радно и животно окружење, бољи квалитет ваздуха и чисто небо. Биће замењен и електростатички филтер како би се свеобухватно прикупљале и третирале честице прашине из процеса топљења, након чега ће квалитет ваздуха у Бору бити још бољи. Зиђин има богато искуство у изградњи савремених пирометалуршких постројења, па ће и топионица у Бору, након ове реконструкције, бити модерна и еколошка фабрика изграђена у баштенском стилу“ наводи Ћу Фенгханг.

Један од топионичких агрегата који је у прошлости задавао највише еколошких мука, иако је изграђен пре седам година, јесте електростатички филтер. Стари филтер је порушен и на његово место дошао је нови.

„У процесу обнове имамо два приоритета. Први је електростатички филтер, који смо изградили на темељима старог и порушеног. Овај нови филтер је већи и изграђен је од квалитетнијег материјала, од нерђајућег челика. Други је у новој хали, хали рафинације и конвертора, где је акценат на преради отпадних гасова. Реч је о савременијем начину рада, па ће сада гасови из конвертора најпре ићи у гасну хаубу, а онда у котао отпадне топлоте. Из котла ће одлазити у електорстатички филтер, где ће се одвајати прашина и уз помоћ вучних вентилатора транспортоваће се даље до фабрике сумпорне киселине. Овакав систем је знатно савременији, тако да екологија у будућности више неће бити проблем“ истиче заменик руководиоца у Топионици Драган Живуловић.

„Сви фугитивни гасови у металуршком процесу, они код флеш-пећи, на анодној рафинацији, али и код конвертора, сада ће најпре ићи на третман одсумпоравања. Када је реч о отпадним водама, оне ће ићи у фабрику за неутрализацију, с тим што ће та фабрика, додатно прерађивати и кишницу и фекалне воде које ће се тамо рециклирати и добрим делом поново враћати у процес“ појашњава помоћник директора Топионице и рафинације Иван Најденов.

У новој хали анодне рафинације роботске руке чекају да бакар потече из две нове анодне пећи капацитета 450 тона. Роботи ће ужарене аноде тежине око 400 килограма са лакоћом преносити из калупа ливне машине до места предвиђеног за хлађење. Две анонде пећи ће синхронизовано пратити два ливна точка, чији је капацитет ливења 110 тона за сат. Таква операција је раније трајала 12 сати, а аутоматизована опрема ће сада убрзати цео поступак. Аноде ће бити тешке 380 до 400 килограма, док оне старе нису биле теже од 240 килограма. Технолошки, највећа иновација огледа се у замени енергента, јер ће се уместо дрвне масе користити природни гас.

По завршетку пројекта техничке реконструкције, изградње и проширења очекује се да ће „Србија Зиђин Копер“ до 2025. достићи годишњи производни капацитет 200.000 тона катодног бакра и три до пет тона злата.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,845ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб