Тимочка КрајинаБор„Сигурне стазе” из Бора покренуле онлајн платформу за одрживи јавни превоз у...

„Сигурне стазе” из Бора покренуле онлајн платформу за одрживи јавни превоз у Крагујевцу

„Сигурне стазе” из Бора покренуле онлајн платформу за одрживи јавни превоз у Крагујевцу

Струковно удружење „Сигурне стазе” покренуло је вебсајт www.ekobus.rs, са идејом да измери колико јавни превоз у Крагујевцу доприноси загађењу ваздуха у том граду.

Анализом података о квалитету ваздуха и кретању градског превоза утврђено је да је јавни градски превоз мали извор загађења ваздуха. То га чини избором за кретање кроз град који је добар за животну средину. Кроз ову иницијативу, Удружење „Сигурне стазе” жели да укаже доносиоцима одлука у граду Крагујевцу на који начин би требало да се оптимизује јавни превоз, узимајући у обзир загађење ваздуха, као и на потребу за сталним унапређењем возног парка набавком возила новијих генерација која мање загађују животну средину и ваздух.

Анализирајући историјске податке нивоа измереног загађења ваздуха по годишњим добима на одабраним локацијама и учесталост градског превоза града Крагујевца, на графиконима који су доступни на сајту www.ekobus.rs уочљиво је неподударање „пикова“ честичног загађења (ПМ 2.5 и ПМ 10) измереног на мерним станицама са „пиковима“ у фреквентности градског аутобуског саобраћаја.

Вебсајт се заснива на ГИС (географски информациони системи) технологији, те визуелно и просторно приказује податке о свим трасама јавног градског превоза и „пиковима“ у загађењу ваздуха током дана, користећи званичне изворе података, као и грађанске мерне станице.

На тај начин, сајт „Екобус” кроз технологију и употребу отворених података помаже развој „паметних градова“, односно градова који користе нове технологије како би унапредили живот у локалној заједници, ослушкујући потребе грађана и грађанки. Истовремено, доприноси стварању одрживих градова – приступачних, са добрим системом јавног превоза, бициклистичком и пешачком инфраструктуром и великим бројем зелених површина – што је један од Циљева одрживог развоја Уједињених нација.

Платформа „Екобус” реализована је у оквиру пројекта „Отворени подаци за одрживи развој”, који спроводи Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), уз подршку Владе Уједињеног Краљевства.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб