nedelja , 19. januara 2020.
Timočka
Početna / Vesti / Širom Srbije večeras se dočekuje pravoslavna Nova godina
Vatromet

Širom Srbije večeras se dočekuje pravoslavna Nova godina

Srpska pravoslavna crkva večeras obeležava Novu godinu po starom, julijanskom kalendaru, služenjem molebana, molitve za bogomblagoslovenu nastupajuću godinu.

Julijanska Nova godina (poznata i kao stara, pravoslavna ili, kod Srba, srpska Nova godina) se slavi 14. januara, po Gregorijanskom kalendaru, odnosno 1. januara, po Julijanskom kalendaru. Iako nije zvanična Nova godina, rado se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji. Na Balkanu se proslavlja u Srbiji, Crnoj Gori, delovima Bosna i Hercegovina i Hrvatske i u Makedoniji.

Zanimljivo je da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (Alter Silvester), kao i u delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški Am Bothan).

Stari kalendar je uz pomoć brojnih naučnika, od kojih je najpoznatiji Sozigen, doneo Julije Cezar 46 godina pre Hrista. Po mišljenju brojnih teologa, stari kalendar je mnogo pogodniji i tačniji za izračunavanje datuma Vaskrsa.

Tokom Osmanske vladavine bilo je zabranjeno proslavljanje i poštovanje srpskih tradicija, u početku novogodišnja skupljanja su bila potajna da Osmanlije ne bi doznale ali kako je vreme prolazilo iz straha sve manje su se održavali tako da je vremenom prestao ovaj običaj.

Prema narodnim običajima uoči Nove godine sprema se svečana večera, gde ukućani sa gostima, prijateljima i srodnicima uz veselje i pesmu čekaju ponoć. Tačno u ponoć, svi se ljube i jedni drugima čestitaju dolazak Nove godine sa željama za dug život, dobro zdravlje i uspeh u poslu. Na sam dan Nove godine odlazi se u Crkvu, a posle se obavlja svečani ručak.

Tog dana jede se glava božićne pečenice, a to je najčešće glava jagnjeta ili praseta, a domaćice mese novogodišnju česnicu “Vasilicu”. Pored Nove godine, koja je poznata i pod nazivom Mali Božić, 14. januara obeležavaju se još dva značajna praznika: Obrezanje Gospoda Isusa Hrista i Sveti Vasilije Veliki. Crkva ispraća staru i dočekuje novu godinu neuobičajenim slavljima, na duhovni način, molitvama i bogosluženjima, ali i blagosilja sve pristojne proslave, bez šunda i kiča, podsećajući da se u brojnim crkvenim domovima organizuju dočeci Nove godine.

Možda će Vas zanimati

Krstovdan (zimski)

Danas je zimski Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva slavi danas zimski Krstovdan – dan koji se slavi uoči Bogojavljenja i …

9. „Vesela čaršija” u Negotinu

9. „Vesela čaršija” u Negotinu

U najlepšoj i najstarijoj negotinskoj ulici, koja nosi ime Kneza Mihaila, u nedelju, 19. januara …

Komentari

avatar
  Pretplati se  
Obavesti o

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica