Timočka Timočka
Početna / Vesti / Smanjenje otpada na deponijama jedan je od prioritetnih ciljeva u Zaječaru
Kompanija „Delta” i GU Zaječar — Sastanak na temu „Smanjenje količine smeća i otpada na seoskim deponijama i u gradu Zaječaru”

Smanjenje otpada na deponijama jedan je od prioritetnih ciljeva u Zaječaru

„Naše selo” naziv je projekta, koji kompanija „Delta” realizuje u dva zaječarska sela, Maloj Jasikovi i Dubočanu. Ovaj projekat ima za cilj da oživi srspko selo, ali i zalaže se za smanjenje količine smeća i otpada na seoskim deponijama. U Gradskoj upravi Zaječar, predstavnici „Delte” sastali su se sa nadležnima iz JKSP „Zaječar” na temu „Smanjenje količine smeća i otpada na seoskim deponijama i u gradu Zaječaru”, kako bi se dogovorili o realizaciji projekta.

Kako bi se smanjio otpad na deponijama, kako seoskim tako i gradskim, neophodna je i edukacija stanovništva, ali i postavljanje kontejnera za različite vrste otpada, ističe Tijana Koprivica, direktorka održivog poslovanja „Delta holdinga”.

Tijana Koprivica — direktorka održivog poslovanja „Delta holdinga”

„Mi već neko vreme pregovaramo sa komunalnim službama iz Zaječara, kako bi smanjili količinu otpada na deponijama. Ideja je potekla od smanjivanja otpada na deponijama u selima. Takođe, treba da radimo na edukaciji stanovništva kako se razvrstava otpad. Ono što bi smo radili u selima, to treba da uradimo i u Zaječaru. Ljudi iz JKSP ’Zaječar’ su nam izašli u susret, jer su prepoznali da je ta ideja obostrano korisna. Dogovorili smo se da postavimo kontejnere za različite vrste otpada u selima, kao i na određenim mestima u gradu Zaječaru i da edukujemo stanovništvo o tome kako se taj otpad razvrstava, kako bismo smanjili količine otpada na deponijama. Sva sredstva, od otpada predatog na reciklažu, uplaćivaćemo na račun zaječarskog komunalnog preduzeća, kako bi oni mogli još više da unaprede brigu o životnoj sredini. U Dubočanu ne možemo da rešimo divlju deponiju u potpunosti, ali edukacijom stanovništva smanjićemo količinu otpada i ambalažnog otpada na toj deponiji. Usput ćemo zajedno svi osmisliti kako ćemo da zbrinjavamo i druge vrste otpada. Naišli smo na veliko razumevanje od čelnika grada Zaječara”, kaže Koprivica.

Kompanija „Delta” i GU Zaječar — Sastanak na temu „Smanjenje količine smeća i otpada na seoskim deponijama i u gradu Zaječaru”

Iz JKSP „Zaječar” najavljuju da su spremni da krenu u sakupljanje reciklažnog ambalažnog otpada.

Zvonko Veličković — v.d. direktora JKSP „Zaječar”

„Mi smo se načelno dogovorili o početku saradnje, ostalo je još da se reše proceduralne stvari. Dobili smo dozvolu za sakupljanje ambalažnog otpada i spremni smo da krenemo u realizaciju. Možemo da postavimo kontejnere na određene lokacije, u skladu sa dogovorom vezano za ovaj projekat”, rekao je Zvonko Veličković, v.d. direktora JKSP „Zaječar”.

Kompanija „Delta” i JKSP „Zaječar” — Sastanak na temu „Smanjenje količine smeća i otpada na seoskim deponijama i u gradu Zaječaru”

„Delta pak” ima zadatak da vrši edukaciju stanovništva i učenika. Iz ove kompanije najavljuju da će obezbediti i sakupljača, koji će da sakuplja selektivno razdvojeni otpad.

Žužana Šandor Milošević — direktorka „Delta paka”

„Delujemo na celoj teritoriji Srbije i naša uloga je prvenstveno da upravljamo ambalažnim otpadom koji nastaje i u privredi i u domaćinstvu kao komunalni ambalažni otpad. Znamo da domaćinstvima treba malo više vremena da počnu selektivno da razdvajaju otpad. Prvenstveno je bitno da obezbedimo resurse, da ih informišemo i edukujemo kako će to da rade. Edukovaćemo i decu u školama kroz predavanja. Selektovanim razdvajanjem, spašavamo planetu od nagomilavanja otpada. ’Delta pak’ ima zadatak da vrši edukaciju stanovništva i učenika. Obezbedićemo sakupljača koji će da sakuplja selektivno razdvojeni otpad i koji će da ga odveze na reciklažu”, poručila je Žužana Šandor Milošević, direktorka „Delta paka”.

Dokumentacija o recikliranom otpadu, na godišnjem nivou, prikazuje se Ministarstvu za zaštitu životne sredine. To ulazi u nacionalne ciljeve koji su propisani za državu Srbiju.

Možda će Vas zanimati

Hapšenje — Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije — COVID-19

PU Zaječar: Zaječarka uhapšena zbog kršenja mera samoizolacije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru uhapsili su S. N. (1972) zbog postojanja osnova sumnje …

Gimnazija Zaječar

Gimnazija Zaječar: Počelo prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita za učenike sa posebnim sposobnostima

Danas počinje prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita za upis u IT odeljenje zaječarske Gimnazije za …

Komentari

avatar
  Pretplati se  
Obavesti o

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica