ДруштвоСрпска православна црква и верници обележавају Велику суботу

Српска православна црква и верници обележавају Велику суботу

Велика субота

Српска православна црква и верници обележавају Велику суботу.

Велика субота посвећена је успомени на погреб Исуса Христа и његов силазак у Ад. Део је страсне седмице и увод у Васкршње празнике. Велика субота или Страсна субота, други дан је хришћанске жалости после Великог петка – дана распећа Исуса Христа. Велику суботу верници обележавају у молитви и тишини.

На овај дан дошао је крај старом веку, и отпочео нови век у коме се светкује дан Васкрсења. Велику суботу верници обележавају у молитви и тишини, у црквама целивајући плаштаницу на симболичном Христовом гробу.

При крају јутрења, плаштаница се носи три пута око храма, а после њеног поновног полагања у гроб, чита се пред њом Језекиљево пророштво ο васкрсењу мртвих (Јез 37,1–14), Апостол и Јеванђеље. Великосуботном Литургијом Светог Василија Великог почиње Васкрс. Све до читања Апостола, свештеник служи ову Литургију у црној одежди, а потом облачи белу, јер су се у току ове литургије крштавали оглашени, који су се током целог Васкршњег поста припремали уздржавањем од хране, молитвама и поукама за крштење, које се увек врши у белим одеждама. Једино на овој Литургији, Јеванђеље се не чита са амвона или са царских двери, већ на Христовом гробу, јер је Анђео на гробу Господњем објавио мироносицама вест ο Христовом Васкрсењу.

Сваке година на Велику суботу, на дан између голготског распећа на Велики петак и Васкрса у недељу, у Јерусалиму на земљу са неба силази Благодатни огањ. Већ дуже од 12 векова, јерусалимски патријарх узноси угашено кандило које се само пали и тај огањ преноси на свеће окупљених верника, а они даље својим ближњима и у своје храмове.

У кућама, завршавају се неопходни послови везани за дочек великог празника. Спрема се и чисти кућа, припрема одећа, ко није обојио јаја и то ће ујутру завршити, пре изласка сунца.

У појединим деловима земље меси се колач – васкршњак . И даље се строго пости, на води. Прописано је сухоједење, односно не једе се кувана храна.

Не ради се у пољу, нити ручни радови.

У југоисточном Банату месе колачиће који се после бденија носе на гробље. Гроб се прелива вином и окади.

У Републици Српској, Поповом пољу, Велику суботу зову и Црвена субота и тада „масте“, односно боје јаја у црвено. У кућама које су имале смртни случај, јаја се фарбају у тамно црвено, црно или „масте“ у чађи. Јаја искључиво боји женска чељад.

Поноћном Васкршњом литургијом завршавају се дани жалости и почиње празник Васкрсења.  Почетак васкршњег славља оглашава се звонима на православним храмовима која први пут звоне после дана жалости.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб