ДруштвоСрпска православна црква обележава празник посвећен Козми и Дамјану - Свети Врачи

Српска православна црква обележава празник посвећен Козми и Дамјану – Свети Врачи

Свети Врачи — Свети Козма и Свети Дамјан

Српска православна црква и верници обележавају празник посвећен Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви или Врачи. Ови свеци се сматрају заштитницима лекарске професије.

Светитељи Козма и Дамјан, у народу познати и као Свети Врачи, славе се два пута годишње – 14. јула када је умро Козма и 14. новембра на дан смрти Дамјанове. У календару Српске православне цркве Свети Козма и Дамјан, односно Свети Врачи, нису уписани црвеним словом и није обавезан пост.

Светитељи су помагали и лечили људе, не тражећи за узврат, односно ништа „ради добитка и богаћења, већ Бога ради“. У народу су познати као свети Бесребреници.

Свети Козма и Дамјан, браћа по телу, родом из Азије добили су дар од Бога, дар исцељења и дароваше здравље и душама и телима лечећи сваку слабост и сваку немоћ.

Према предању Козма се замерио Дамјану када је од Паладије, жене коју су излечили од тешке болести, узео три јајета и да је чак тражио да га по смрти не сахране поред брата. Светитељи су ипак сахрањени један поред другога у месту Фереману.

Светитељи Козма и Дамјан, у народу познати и као свети Врачи, представљају се на иконама и фрескама у средњовековној одећи, с ковчежићима у којима су носили лекове.

У народу постоји веровање да на овај празник треба изговорити молитву за оздрављење, али и да је добро радити тешке физичке послове и да без преке потребе не треба излазити из куће.

На овај празник треба изговорити молитву за оздрављење. Ову молитву требало би читати почев од данашњег дана, 40 дана за редом, и бићете здрави онолико колико верујете да вам то може помоћи.

Молитва гласи овако:

„К вама, свети бесребреници и чудотворци Козмо и Дамјане, као брзим помоћницима и топлим молитвеницима за спасење наше, колена преклонивши, притичемо и, клањајући се, усрдно вапимо: не презрите мољења нас грешних и немоћних, који смо у многа безакоња запали и свакога дана и часа сагрешујемо. Умолите Господа да нама, недостојним слугама Својим, подари велика и обилна милосрђа Своја.

Избавите нас од сваке патње и болести, јер сте од Господа и Спаса нашега Исуса Христа примили изобилну благодат исцељења, ради чврсте вере, бесплатног лечења и мученичке кончине ваше. Услишите нас који се молимо и богоугодним посредништвом вашим измолите код Христа Бога православним управитељима здравље, благостање, спасење, победу над непријатељима и благослов Божји.

Опет се клањајући, усрдно молимо да нам од Господа испросите све што је од користи у овом привременом животу, а посебно што је потребно за вечно спасење, да се удостојимо да молитвама вашим добијемо хришћански крај, без болести, непостидан, миран, и да се избавимо од превара ђаволских и вечних мука, да наследници безграничног и блаженог Царства Небеског будемо.

А ви, угодници Божји, не престајте да се молите за оне који вам са вером приступају; чак и ако, по мноштву грехова својих, нисмо достојни милосрђа вашег, будући истински подражаваоци човекољубља Божјег, учините да донесемо род достојан покајања и у вечни покој стигнемо, хвалећи и благосиљајући дивног у светима Својим Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа и Пречисту Мајку Његову, и вашу топлу заштиту, сада и увек и у векове векова. Амин“

Многе породице прослављају Свете Враче као крсну славу.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

1 КОМЕНТАР

Тема је затворена за коментаре

1 КОМЕНТАР

Тема је затворена за коментаре

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб