ДруштвоСрпска православна црква трећу недељу пред Божић обележава Детињце

Српска православна црква трећу недељу пред Божић обележава Детињце

Детињци

Српска православна црква обележава Детињце, празник који се увек слави трећу недељу пред Божић.

Одрасли треба да вежу децу ујутру рано, након устајања из кревета или по доласку из цркве са богослужења.

Ноге или руке малишана се могу везати канапом, дебљим концем, каишем или сличним предметом, па се једним делом канап завеже за сто или столицу. Деца се „одвезују“ неким ситним поклоном или новцем. Често један родитељ унапред да детету нешто пара да оном другом купи поклон, а на тај начин се истиче важност пажње међу децом и одраслима. Према обичајима, деца припремају симболичне поклоне, као што су воће, слаткиши или неке друге ситнице.

Везивање за Детињце, као и за Материце (друга недеља пред Божић) и Оце (недеља пред Божић), има вишеструку симболику. Ови празници означавају чврсте породичне везе, слогу, мир, поштовање и међусобно помагање.

Такође, усмерава укућане на штедљивост и истрајност у врлинама, јер онај ко поседује поштено зарађену имовину и добра дела, лако ће себе откупити у свим споровима пред земаљским судовима, а посебно на последњем Страшном суду.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,792ПратилацаЛајкуј
4,385ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб