Шта да једете када имате стомачне проблеме

Бол у пределу стомака
Фото: Shutterstock, илустрација

Без обзира да ли имате стомачни вирус или синдром нервозних црева, ево шта треба да једете.

Бели хлеб и бели пиринач

Намирнице са белим брашном се брзо варе. Бело брашно је рафинисано и обрађено, што значи да је лишено влакана. Иначе дефинитивно треба да уносите влакна јер се дуже разлажу и дуже вас држе ситим. Међутим, када имате стомачне проблеме, боље је да једете намирнице са белим брашном које се брже варе.

Рецимо, идеални су слани крекери који су добри због електролита.

Лубеница

Пошто садржи доста воде, лубеница је лагана, па одлично хидрира тело, што је посебно важно ако имате дијареју или повраћате. Пошто ово воће садржи и влакна, која се успут апсорбују, мало тога ће завршити у дебелом цреву.

Ако више волите поврће, краставац је одличан, али једите га ољуштеног. Kао и лубеница, садржи доста воде, што је у овом случају добро.

Пилетина и ћуретина

Kада је реч о протеинима, најбоље су немасне опције попут пилетине и ћуретине, или рибе.

Банане

Што су тамније, то боље. Незреле, зелене банане имају пробиотике које је теже сварити и хране бактерије у цревима. А када имате стомачне проблеме, последње што желите су те бактерије. У сваком случају, бољи избор су зрелије банане. Плус је и у томе што банане „затварају“ столицу, што је одлично када имате дијареју.

Јаја

Тврдо кувана су најбоља, због тога што се кувају само у води. Слободно једите јаја спремљена на било који начин, али тврдо кувана су свакако најбољи избор.

Биљни чај

Иако није заправо храна, биљни чај може много да помогне код умирења стомачних проблема.

Чај од камилице је најнежнији за стомак и може да ублажи грчеве и констипацију. И чај од ђумбира је мудар избор ако имате мучнине, а чај од нане је добар за болове у стомаку и дијареја.

 

Извор: mondo.rs