ВестиСтогодишњица постојања и рада Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида и Организације...

Стогодишњица постојања и рада Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида и Организације резервних војних старешина (ФОТО)

Стогодишњица рада и постојања УРВИС-а и ОРВС-а у Зајечару

Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида и Организација резервних војних старешина, обележили су 100 година постојања и рада. Обележена је и 101 година од пробоја Солунског фронта. Поводом тога, присутни су положили венце на споменик палим ратницима, у центру Зајечара. У сали Зајечарског управног округа приређена је свечана академија.

Стодишњица постојања и рада УРВИС-а и ОРВС-а

Стодишњица постојања и рада УРВИС-а и ОРВС-а

Организација резервних војних старешина претрпала је много тога током 100 година постојања, а стварана је у пробоју Солунског фронта, где су тада Војску Србије чинили резервни официри и подофицири, каже Стаменко Станковић, резервни пуковник и председник Градске организације резервних војних старешина Зајечар.

Стодишњица постојања и рада УРВИС-а и ОРВС-а

Стаменко Станковић — резервни пуковник и председник Градске организације резервних војних старешина Зајечар

„Напунили смо 100 година нашег постојања, рада и деловања. Организације резервних војних старешина стваране су у пробоју Солунског фронта, где су тада Војску Србије чинили резервни официри и подофицири. Војска је тад јуришала да би за неколико месеци ослободила земљу. У тим борбама рађала се и наша Организација. Она је формирана тачније 15. септембра 1919. године. Формирао је војвода Степа Степановић на конгресу у Београду. Од тада до данас, прошли смо много олуја и ратова, многе активности. Учествовали смо у свим борбама у ослобођењу наше земље. Са поносом тврдимо да нема организације, у свери одбране, која може да се похвали да постоји 100 година”, истакао је Станковић.

Драган Митровић — председник Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида града Зајечара

„Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида основано је нешто касније, 28. октобра. Договорили смо се да заједно обележимо стогодишњицу. Наше Удружење ратних и војних инвалида бави се проблематиком свих инвалида и породица погинулих бораца. Залажемо се за бољи статус инвалидности у Србији, бољу здравствену и финансијску ситуацију свих ратних, војних инвалида и породица погинулих бораца”, рекао је Драган Митровић, председник Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида града Зајечара.

Стодишњица постојања и рада УРВИС-а и ОРВС-а

Стодишњица постојања и рада УРВИС-а и ОРВС-а

Стодишњица постојања и рада УРВИС-а и ОРВС-а

Начелник Зајечарског управног округа Владан Пауновић, честитао је 100 година постојања овим организацијама.

Владан Пауновић — начелник Зајечарског управног округа

„Када неко прославља 100 година рада то је доказ и потврда оправданости оснивања такве организације. У протеклих сто година наше друштво и држава су имали јако турбулентна времена, где су ове организације достојанствено заузеле своје место, уз народ, државу. Такође су били на најтежим местима”, поручио је Пауновић.

Стодишњица постојања и рада УРВИС-а и ОРВС-а

Стодишњица постојања и рада УРВИС-а и ОРВС-а

Стодишњица постојања и рада УРВИС-а и ОРВС-а

Венце су положиле делагације Организације резервних војних старешина Србије, Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида и Савеза бораца народноослободилачких ратова, представници ратних и мирнодопских војних инвалида из Београда, борци и њихови потомци, као и представници градских институција.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб