VestiSvetska nedelja dojenja: „Podrži dojenje – Za zdraviju planetu”

Svetska nedelja dojenja: „Podrži dojenje – Za zdraviju planetu”

Svetska nedelja dojenja 2020

Svetska nedelja dojenja, obeležava se svake godine u više od 170 zemalja sveta, kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju.

Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.

Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije datume u njihovim zemljama.

U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 28. septembra do 4. oktobra pod sloganom „Podrži dojenje – Za zdraviju planetu”.

Slogan ovogodišnje Svetske i nacionalne nedelje dojenja ukazuje nam na važnost dojenja u očuvanju životne sredine i njen uticaj na klimatske promene, kao i na imperativ zaštite, promovisanja i podrške dojenju za zdravlje ljudi i zdraviju životnu sredinu.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je osnovna hrana tokom cele prve godine života, a sa dojenjem treba nastaviti i do navršene druge godine. Dojenje doprinosi smanjenu emisije ugljen-dioksida.

Postoje mnogobrojne prednosti kako za novorođenče, majku, tako i za očuvanje planete.

Prednosti dojenja za novorođenče su brojne, kao što su:

  • Obezbeđuje pravilan rast i razvoj;
  • Postiže razvoj i sazrevanje odbrambenog sistema;
  • Štiti od mnogih bolesti i infekcija;
  • Smanjuje rizik od pojave alergija;
  • Ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću.

Prednosti dojenja za majku:

  • Pomaže u uspostavljanju emocionalne veze sa detetom;
  • Doprinosi normalizaciji telesne mase;
  • Smanjuje rizik od pojave anemije, osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojki i jajnika;
  • Smanjuje rizik od postporođajne depresije.
  • Način na koji se bebe hrane utiče i na očuvanje naše planete. Majčino mleko je prirodna, obnovljiva hrana koja štiti životnu sredinu, proizvedena i isporučena bez zagađenja, pakovanja i otpada.

Sa druge strane, proizvodnja i potrošnja adaptiranih mlečnih formula ima negativan uticaj na životnu sredinu odnosno doprinosi iscrpljivanju prirodnih resursa, degradaciji životne sredine i emisiji gasova staklene bašte (ugljen-dioksida, azot-monoksida, metana i drugih) koji izazivaju globalno zagrevanje i klimatske promene. Sve navedeno je važno jer očuvanje naše planete utiče na zdravlje naših budućih generacija.

Korišćenje adaptiranih mlečnih formula utiče na životnu sredinu i klimu zbog načina proizvodnje, pakovanja, distribucije i načina pripreme. Ovi procesi kao i kod većine proizvodnje hrane, zahtevaju energiju. Odpad je još jedan faktor koji treba razmotriti, jer ostavlja ekološki trag. Plastični, aluminijumski i papirni otpad često završi u okeanima, dok će metalne limenke, ako se ne recikliraju, verovatno završiti na deponijama.

Dojenje je jedno od najboljih ulaganja za spašavanje života dece i poboljšanje zdravstvenog, socijalnog i ekonomskog razvoja pojedinca i nacije.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,039PratilacaLajkuj
4,108PratilacaZaprati
1,233PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx