Timočka KrajinaBorU Boru održana 123. sednica Gradskog veća

U Boru održana 123. sednica Gradskog veća

123. sednica Gradskog veća grada Bora

U Boru je održana 123. sednica Gradskog veća, na kojoj je usvojeno niz odluka.

Između ostalog, usvojen je Predlog Pravilnika o sufinansiranju energetske sanacije porodičnih kuća i stanova putem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe i unapređenje termotehničkog sistema putem ugradnje kalorimetara, cirkulacionih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote po osnovu javnog poziva za sufinansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Takođe, gradski većnici su usvojili i Predlog Pravilnika o sufinansiranju mera energetske sanacije, porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada koje se odnose na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnje solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode po javnom pozivu uprave za podsticanje i unapređenje energetske efikasnosti.

Za sufinansiranje poboljšanja energetske efikasnosti u Boru na raspolaganju je 20 miliona dinara, s tim što je polovina obezbeđena iz republičkog, a polovina iz lokalnog budžeta.

„Što se tiče prvog Pravilnika on prati mere i korake za ugradnju solarnih panela i druga mera u okviru ovog Pravilnika jeste ugradnja cirkulacionih pumpi za porodične kuće. Kada je reč o Javnom pozivu što se tiče ovih Pravilnika, on će biti realizovan tek nakon ugradnje solarnih panela. Drugi Pravilnik definiše zamenu postojeće stolarije, ugradnju novih fasada, postavljanje krovnih pokrivača, ugradnju kotlova i za te namene biće utrošeno 18 miliona dinara”, rekao je Igor Janković, član Gradskog veća u Boru.

Izglasan je i Predlog Pravilnika o izmenama i dopuni Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi, Pravobranilaštvu grada Bora, stručnim službama i posebnim organizacijama grada Bora.

Većnici su dali zeleno svetlo i na Predlog Rešenja o imenovanju Stručnog tima za realizaciju Javno privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za projektovanje, izgradnju i finansiranje nove toplane sa upotrebom obnovljivih izvora energije.

„Za naše sugrađane bitna je energetska nezavisnost, da ne bude jedan energent primarni, kako ne bi bilo problema ukoliko se grejemo samo na gas. Već da primarno bude drvna masa kao energent, pa ukoliko se desi da jednog energenta ne bude dovoljno, da možemo bez problema da koristimo drugi energent i da na taj način obezbedimo energetsku efikasnost. Treća stvar je da se uvede solarna energija, tj. sunčeva energija kao potencijalna energija za proizvodnju toplotne energije. Upravo ovakav projekat treba da obezbedi stabilnost i jeftiniju cenu toplotne energije i konstantnost u proizvodnji energije”, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Na dnevnom redu našao se i usvojen je i Predlog Rešenja o dopuni Rešenja o obrazovanju Stalnog radnog tela grada Bora za praćenje realizacije Kratkoročnog akcionog plana za smanjenje zagađenja vazduha u gradu Boru.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,193PratilacaLajkuj
4,182PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub