Тимочка КрајинаКњажевацУ Књажевцу одржана Друга научна конференција Народне библиотеке „Његош”

У Књажевцу одржана Друга научна конференција Народне библиотеке „Његош”

У Књажевцу одржана Друга научна конференција Народне библиотеке „Његош”

У организацији Народне библиотеке „Његош” из Књажевца и Српског географског друштва у Дому културе у Књажевцу организована је друга научна конференција под називом „Књажевачки крај – потенцијали, стање и перспективе развоја”.

Научна конференција интердисциплинарног је карактера и организована је у циљу афирмације научних истраживања у Књажевцу и околини, из области физичке и друштвене географије, демографије, геологије, спелеологије, метеорологије, физике, књижевности, образовања и културе.

Присутнима се обратио почасни председник Српског географског друштва проф. емеритус Стеван Станковић, који је отворио документарну изложбу „Записи о завичају: први истраживачи књажевачког краја”.

У програму отварања учествовао је квинтет којим руководи Млађан Василевски.

Другу научну конференцију отворио је председник општине Књажевац Милан Ђокић.

„Част ми је што имам прилику да вас на овој другој по реду конференцији поздравим у име Књажевца, у име свих житеља наше општине, да вам пожелим успех у раду и да вам захвалим на свом напору, свом труду и свим сазнањима које сте обелоданили јавности, а тичу се нашег краја. Нашем крају је и Бог и природа и људи који су га од вајкада настањивали подарили много тога. Нешто од тога, захваљујући овим конференцијама и сазнајемо, али много тога још сасвим сигурно остаје да се мукотрпним, вредним радом, на коме ће радити генерације и генерације ентузијаста, пре свега, предочи јавности. И да ли у данашње време постоји довољно свести о томе колико је један мултидисциплинарни истраживачки рад важан не само за неки крај и за људе који га насељују, већ и за читаву државу, друштво, све у целини? Бојим се да није, али управо овакве конференције дижу свест о томе да је неопходност спознаје и ко смо и одакле потичемо и шта нас окружује, о природи и о свему осталом, да су управо те спознаје камени међаши који трасирају пут у будућност, који је једини правилан и исправан”, истакао је Ђокић.

Конференција је окупила двадесеторо аутора који се баве истраживањима из поменутих области, а њихови научни и стручни радови садржани су у зборнику под насловом „Књажевачки крај – потенцијали, стање и перспективе развоја 2”, који ће након завршетка Конференције бити доступан у Дигиталној завичајној збирци књажевачке библиотеке.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,391ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб