Timočka KrajinaZaječarU okviru 31. "Zoranovih dana" predstavljena knjiga „Da li veruješ“ u izdanju...

U okviru 31. „Zoranovih dana“ predstavljena knjiga „Da li veruješ“ u izdanju zaječarskog teatra

U foajeu zaječarskog teatra promovisana je knjiga Dragutina Balabana – Bajke „Da li veruješ“ – pesme za čitanje i pevanje, u izdanju Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajune-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar, a ovo izdanje je štampano zahvaljujući podršci Gradske uprave Zaječar.

Direktor zaječarskog teatra, na čiju inicijativu je Bajka i pristao na štampanje knjige, pozdravio je prisutne i izrazio zadovonjstvo što su Vlada i Bajka ponovo u zaječarskom pozorištu, s obzirom na to da su već imali dva koncerta i dodao da mu je posebno drago što je ova kuća izdavač ove, njemu možda i najdraže knjige.

Bila je ovo promocija pesama (i priča iz kojih su pesme nastale). Dok je publika uživala, Vlada i Bajka su pevali, Bajka čitao pojedine priče, a pojedine glumac zaječarskog teatra Fuad Tabučić, koji je pročitao i tekst recenzenta Dušana Kovačevića u kome, pored ostalog, piše:

„‘Da li veruješ’ preporučujem od sveg srca i ubeđenja da je reč o lepoj i pomalo setnoj knjizi, ‘u potrazi za prohujalim vremenom’. Bajkina ispovest ispisana u stihovima i pričama naš je zajednički imenitelj života koji je prošao tako brzo, kao da ga je Bajka pretrčao po desnom krilu-često brži od lopte i života. I nije čudo što je ovu knjigu kao testamentarno sećanje posvetio ćerki i unucima.Ostavio im je deo svog života i pozdrav koji će uvek biti živ i vidljiv kad je lep i sunčan dan. Kad je život kao Bajka“.

Prema rečima autora cela ova knjiga je ustvari album, pored njihovog albuma „Hodač po žici“ i to je ustvari priča njihovih života.

„Stalno nešto pričam kako lažem, a ovde ništa nisam slagao jer je to iskustvo koje mi se desilo u životu, koje se desilo nekim ljudima koje ja lično poznajem. Ja sam pokupio sudbine svih koje sam poznavao i one koje mislim da o njima treba nešto da kažem, bez otkrivanja o čemu se radi, a da prenesem ljudima kako izgleda život. Kad kažem ‘Da li veruješ’, ja sam preživeo jednu veliku, tešku bolest i o tome pričam kao da sam imao grip i nemam nikakav problem sa time. Na osnovu tog naslova sam hteo da prenesem ljudima da je život divan i da ne smeš nikad da se predaješ.Svi imamo karoseriju koja izgleda ovako ili onako ali duhovno nikada neću pristati da pokleknem a pri tome ljudima želim da imaju sreću i radost“, rekao je Dragutin Balaban.

Bajkin dugogodišnji, nerazdvojni prijatelj Vlada na duhovit način je predstavio i svog druga i njihovo prijateljstvo rekavši pored ostalog:

„Nas dvojica smo kao dve sveće koje polako gore jedna uz drugu (samo nekad to ide baš sporo), a vosak koji se topi lepi ih i učvršćuje, kao što to radi prijateljstvo. Ponekad mora da se pripomogne, interveniše, učvrsti, ali to, uglavnom i većim delom , radi samo od sebe. Baš tako to radi prijateljstvo.“

Promociji su prisustvovale i princeza Jelisaveta Karađorđević i Bajkina supruga, glumica Ljiljana Dragutinović.

„Bilo je božanstveno. Nisam očekivala da slušam ovako divnu romantičnu muziku. Veoma cenim prijateljstvo koje imaju. Tako je čisto i lepo“, kazala je Karađorđević.

Bajkina supruga, glumica Ljiljana Dragutinović je naglasila da je dugogodišnje prijateljstvo, kad je u pitanju Bajka, jako širok pojam jer on ima zbilja jako puno prijatelja.

„Dobro je to Vlada rekao, ima nekoliko časnih, dobrih prijatelja iz ranog detinjstva. Vlada je čak bio u kolicima kad su se upoznali. Zapravo njihove majke su se upoznale i družile. I ovo resto,… ovi su braća, a ovo je familija, tako da sam se i ja uklopila i evo trideset godina sam u toj priči i lepo mi je“, rekla je Dragutinović.

„Knjigu još nisam pročitala, a njih obožavam. Znate, ja sam njih zapamtila iz Krsmanca. Oni su bili savršeni klinci. Njihov skladan zvuk i drugarstvo, pa to je zarazno! Ljilja i ja smo sa iste klase, tako da ja njih pratim. Divne su mu pesme. Neke stvari uopšte nisam znala o njima. On je do te mere diskretna osoba da prosto samo smo uvek o lepom, o divotama, o muzici, o koncertima. Nikad o tugi, nikakva tuga nije ulazila na ta vrata i to je divno“, kaže glumica Tanja Bošković.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,189PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub