ХроникаУ Републици Србији у последњих пет година просечно је на годишњем нивоу...

У Републици Србији у последњих пет година просечно је на годишњем нивоу погинуло 520 учесника у саобраћају

Полиција – ноћ, мрак
Фото: Илустрација, архива

У периоду од 22. до 28. априла 2024. године, биће обележена Недеља превенције повреда у саобраћају.

Наведени догађај обележава се широм света сваке последње недеље месеца априла, са намером да се скрене пажња на катастрофалне последице које саобраћајне незгоде остављају на појединце, њихове породице и у друштво у целини.

Према подацима Светске здравствене организације, саобраћајне незгоде водећи су узрок смрти и тешких телесних повреда деце и особа млађих од 24 године.

У Републици Србији у последњих пет година просечно је на годишњем нивоу погинуло 520 учесника у саобраћају, док је више од 3.200 задобило тешке, а готово 16.000 лакше телесне повреде. Готово половину погинулих на нашим путевима чине пешаци, бициклисти и мотоциклисти, као посебно рањиве категорије учесника у саобраћају.

Министарство унутрашњих послова апелује на грађане да поштовањем прописа и одговорним понашањем у саобраћају дају директан допринос смањењу броја саобраћајних незгода и последица незгода на нашим путевима. Посебно се скреће пажња возачима да поштују прописано ограничење брзине, да не управљају возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци, као и возачима и путницима у возилу да обавезно користе сигурносни појас и на предњем и на задњем седишту возила, наводи се у саопштењу.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб