Тимочка КрајинаЗајечарУ Зајечару обележен 1. март – Светски дан цивилне заштите

У Зајечару обележен 1. март – Светски дан цивилне заштите

У Зајечару обележен 1. март – Светски дан цивилне заштите

Поводом 1. марта – Светског дана цивилне заштите, Зајечарски управни округ и Одељење за ванредне ситуације у Зајечару данас су обележили Светски дан цивилне заштите, како би се указало на значај и улогу цивилне заштите у случају свих типова несрећа и катастрофа, као и да се интензивно ради на њеном јачању и на подизању нивоа свести о њеном значају.

Свечаност поводом обележавања Светског дана цивилне заштите приређена је у сали Зајечарског управног округа.

Начелник Зајечарског управног округа Владан Пауновић честитао је присутнима Дан цивилне заштите и истакао је да се о цивилној заштити увек треба говорити и више и шире како би свест о значају цивилне заштите допрела до што више људи.

„Држава константно ради на опремању и оспособљавању људи како би унапредила и што боље допринела цивилној заштити, и довела је на место, коме у савременом свету и припада, јер је значај цивилне заштите у томе да када службе које се баве својом делатношћу, немају капацитете да одговоре на катастрофу. До сада је Сектор за ванредне ситуације преко Министарства унутрашњих послова, стручном обуком, опремио и едуковао око 2.850 припадника да одговори сваком захтеву, те их распоредио у 111 специјализованих јединица. Неке од њих су пре свега јединице за гашење пожара, јединице за спашавање на и под водом, јединице за спашавање из рушевина, за радиолошку, биолошку и хемијску заштиту, јединице за збрињавање и јединице за пружање прве помоћи. На нивоу Сектора за ванредне ситуације у Зајечарском округу има око 120 едукованих, оспособљених и опремљених људи, да у сваком тренутку могу одговорити елементарним непогодама и захтевима. Они су распоређени у четири јединице и то су: два вода за гашење пожара, један вод за заштиту и спасавање из рушевина и један вод за збрињавање и пружање прве медицинске помоћи. Константно се ради на опремању тих јединица како би у датом тренутку могли да одговоре, заштите људе, материјална добра и да заштите животну средину”, истакао је Владан Пауновић, начелник Зајечарског управног округа.

Пауновић је додао да је цивилна заштита организован одговор државе на све несреће које могу да задесе становништво као и материјална добра.

Састанку су присуствовали: чланови Окружног штаба за ванредне ситуације, представници локалних самоуправа одговорни за безбедност и заштиту, припадници Министарства одбране, као и припадници Министарства унутрашњих послова. Скуп је окупио и друге сегменте система заштите, тако стварајући јединствену платформу за деловање у случају ванредних ситуација.

Овај сусрет такође наглашава важност координације међу различитим секторима како би се ефикасно одговорило на изазове у области заштите и безбедности.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб