Timočka Timočka
Početna / Vesti / U Zaječaru održan 8. Festival nauke „Timočki naučni tornado” (FOTO)
8. Festival nauke „Timočki naučni tornado” u Zaječaru

U Zaječaru održan 8. Festival nauke „Timočki naučni tornado” (FOTO)

Festival nauke „Timočki naučni tornado”, pod sloganom „Zamisli sve čuda svuda” održao se po osmi put u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović” u Zaječaru. Ove godine okupio je više stotina učenika iz Timočke Krajine.

8. Festival nauke „Timočki naučni tornado” u Zaječaru

Lari Ranđelović je biologija omiljeni predmet, a kako kaže izvela je ogled koji je pokazao koliko ima šećera u namirnicama.

Lara Ranđelović

„Volim prirodne nauke i ovako pokazujemo kako nauka nije bauk, a želela bih jednog dana da budem neki naučnik”.

8. Festival nauke „Timočki naučni tornado” u Zaječaru

Irena Živić

„Sve je ovde lepo, a najviše mi se dopao ogled koji je pokazao kako veštačka krv može da se napravi, kao i svi eksperimenti iz kabineta biologije”, rekla je Irena Živić, koja redovno dolazi na „Timočki naučni tornado”.

8. Festival nauke „Timočki naučni tornado” u Zaječaru

Ovaj festival je odlična prilika da se deca upoznaju sa naukom na drugačiji način i da se okupe sve zajedno i shvate da nauka nije samo nešto što se uči, već da to vide i na nekim praktičnim interesantnim primerima, poručila je Jelena Ranđelović, nastavnica informatike u Osnovnoj školi „Dimitrije Todorović Kaplar” iz Knjaževca.

Jelena Ranđelović — nastavnica informatike u OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar” iz Knjaževca

„Mi smo se predstavili skreč programom koji se koristi za programiranje igrica, a namenjen je deci mlađeg uzrasta. Kroz taj program mogu da kreiraju neke svoje igrice, odnosno da crtaju likove prave pozadine i da tako prikažu svoje ideje i kreativnost”, kaže Ranđelović.

8. Festival nauke „Timočki naučni tornado” u Zaječaru

Janko Vidojević iz Knjaževca voli informatiku i prikazao je na ovom festivalu zanimljive video igrice koje je napravio sa drugarima iz razreda u skreč programu.

Janko Vidojević

„Ovo je svemirska igrica gde brod prolazi kroz lavirint. Ovaj program koji deca od drugog do petog razreda koriste za programiranje i skreč je program koji se koristi i za pravljenje animacija i dijaloga. Reakcije su odlične i svi su pitali kako smo uspeli da napravimo ovako originalnu i dobru igricu”.

8. Festival nauke „Timočki naučni tornado” u Zaječaru

Mališani iz vrtića „Ljiljan” Predškolske ustanove „Đulići” iz Zaječara, oduševljeni su “tornadom”, a Nina Canić, predškolac te ustanove, jedva čeka sledeći.

Nina Canić

„Super se zabavljamo. Izvodili smo svoje eksperimente kao pravi naučnici, ali i učestvovali u eksperimentima starije dece. Imam gomilu ideja, jedva čekam sledeću godinu kako bih izvela neke nove eksperimente”, istakla je Nina Canić.

8. Festival nauke „Timočki naučni tornado” u Zaječaru

Dušan Kočić iz Medicinske škole je prikazao eksperiment “veštačka krv”.

Dušan Kočić

„U ovoj posudi imamo tečnost, vatom natopimo malo gde se nalazi gvožđe hlorid i rastvor je tamno narandžaste boje. Nanesete na ruku, nakon toga staklenim štapićem promešate u kalijum tiocijanat i dobijete krv crvene boje. Deca su se malo plašila, ali su na kraju bili svi oduševljeni našim eksperimentom. Gledao sam i druge kako rade eksperimente i sve je izuzetno impresivno. Sviđa mi se što je ovo vid zabave, a izuzetno je korisno”.

8. Festival nauke „Timočki naučni tornado” u Zaječaru

Cilj ovakvog Festivala nauke jeste da se deci približe prirodne nauke kroz razne eksperimente.

Nebojša Milijić — direktor OŠ „Desanka Maksimović” Zaječar

„Nama je bio cilj da ovoj našoj deci priuštimo festival nauke kao što Beograd godinama ima, gde bi deca to mogla da vide sve na jednom mestu, da učestvuju i da ne moraju da putuju u veće gradove. Cilj je da kroz ovakav festival promovišemo prirodne nauke – fiziku, matematiku, hemiju. Na taj način bi deca učila kroz oglede, kojih nema dovoljno u školama”, istakao je Nebojša Milijić, direktor OŠ „Desanka Maksimović” Zaječar.

8. Festival nauke „Timočki naučni tornado” u Zaječaru

Na ovom festivalu učestvovale su škole iz Bora i Knjaževca, a ranijih godina učestvovali su i susedi iz Rumunije i Bugarske. Ovog puta učestvovalo je više od 300 učenika. Najveća korist festivala je priprema učenika kroz predavanje, a nešto i oni sami nauče kroz oglede. Na festivalu su učestvovali od najmlađih predškolaca, pa sve do studenata.

Nataša Ranđelović — koordinator projekta Festivala nauke „Timočki naučni tornado”

„Ova naučna manifestacija specifična je po tome što se daje mladim ljudima prilika da se nađu u ulozi naučnika i da se nađu u ulozi prezentera svega onog što su mladi naučnici naučili. Pre nekoliko godina vodili smo đake na sličan festival u Beogradu i oni su došli na ideju da organizujemo nešto ovako i ovde. Počeli smo u Boru, zatim u Zaječaru, a potom i u Knjaževcu i u Negotinu. Najposećeniji su festivali nauke u Boru i u Zaječaru, a s obzirom da imamo saradnju i sa Bugarskom, planiramo da ovu manifestaciju prebacimo na veći nivo”, kaže Nataša Ranđelović, koordinator projekta Festivala nauke „Timočki naučni tornado”.

8. Festival nauke „Timočki naučni tornado” u Zaječaru

Posetioci su mogli da vide mlade naučnike koji izvode preko 250 zanimljivih eksperimenata.

Možda će Vas zanimati

Danas promenljivo oblačno, toplo i u većini krajeva suvo

U Srbiji promenljivo oblačno, toplo i u većini krajeva suvo, samo ujutro i prepodne na …

U Srbiji toplo i vetrovito, sa dnevnim temperaturama znatno iznad proseka

U Srbiji veoma toplo i vetrovito, sa dnevnim temperaturama znatno iznad proseka. Tokom dana promenljivo …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica