ВестиУ Зајечару одржан 8. Фестивал науке „Тимочки научни торнадо” (ФОТО)

У Зајечару одржан 8. Фестивал науке „Тимочки научни торнадо” (ФОТО)

8. Фестивал науке „Тимочки научни торнадо” у Зајечару

Фестивал науке „Тимочки научни торнадо”, под слоганом „Замисли све чуда свуда” одржао се по осми пут у Основној школи „Десанка Максимовић” у Зајечару. Ове године окупио је више стотина ученика из Тимочке Крајине.

8. Фестивал науке „Тимочки научни торнадо” у Зајечару

Лари Ранђеловић је биологија омиљени предмет, а како каже извела је оглед који је показао колико има шећера у намирницама.

Лара Ранђеловић

„Волим природне науке и овако показујемо како наука није баук, а желела бих једног дана да будем неки научник”.

8. Фестивал науке „Тимочки научни торнадо” у Зајечару

Ирена Живић

„Све је овде лепо, а највише ми се допао оглед који је показао како вештачка крв може да се направи, као и сви експерименти из кабинета биологије”, рекла је Ирена Живић, која редовно долази на „Тимочки научни торнадо”.

8. Фестивал науке „Тимочки научни торнадо” у Зајечару

Овај фестивал је одлична прилика да се деца упознају са науком на другачији начин и да се окупе све заједно и схвате да наука није само нешто што се учи, већ да то виде и на неким практичним интересантним примерима, поручила је Јелена Ранђеловић, наставница информатике у Основној школи „Димитрије Тодоровић Каплар” из Књажевца.

Јелена Ранђеловић — наставница информатике у ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар” из Књажевца

„Ми смо се представили скреч програмом који се користи за програмирање игрица, а намењен је деци млађег узраста. Кроз тај програм могу да креирају неке своје игрице, односно да цртају ликове праве позадине и да тако прикажу своје идеје и креативност”, каже Ранђеловић.

8. Фестивал науке „Тимочки научни торнадо” у Зајечару

Јанко Видојевић из Књажевца воли информатику и приказао је на овом фестивалу занимљиве видео игрице које је направио са другарима из разреда у скреч програму.

Јанко Видојевић

„Ово је свемирска игрица где брод пролази кроз лавиринт. Овај програм који деца од другог до петог разреда користе за програмирање и скреч је програм који се користи и за прављење анимација и дијалога. Реакције су одличне и сви су питали како смо успели да направимо овако оригиналну и добру игрицу”.

8. Фестивал науке „Тимочки научни торнадо” у Зајечару

Малишани из вртића „Љиљан” Предшколске установе „Ђулићи” из Зајечара, одушевљени су „торнадом“, а Нина Цанић, предшколац те установе, једва чека следећи.

Нина Цанић

„Супер се забављамо. Изводили смо своје експерименте као прави научници, али и учествовали у експериментима старије деце. Имам гомилу идеја, једва чекам следећу годину како бих извела неке нове експерименте”, истакла је Нина Цанић.

8. Фестивал науке „Тимочки научни торнадо” у Зајечару

Душан Кочић из Медицинске школе је приказао експеримент „вештачка крв“.

Душан Кочић

„У овој посуди имамо течност, ватом натопимо мало где се налази гвожђе хлорид и раствор је тамно наранџасте боје. Нанесете на руку, након тога стакленим штапићем промешате у калијум тиоцијанат и добијете крв црвене боје. Деца су се мало плашила, али су на крају били сви одушевљени нашим експериментом. Гледао сам и друге како раде експерименте и све је изузетно импресивно. Свиђа ми се што је ово вид забаве, а изузетно је корисно”.

8. Фестивал науке „Тимочки научни торнадо” у Зајечару

Циљ оваквог Фестивала науке јесте да се деци приближе природне науке кроз разне експерименте.

Небојша Милијић — директор ОШ „Десанка Максимовић” Зајечар

„Нама је био циљ да овој нашој деци приуштимо фестивал науке као што Београд годинама има, где би деца то могла да виде све на једном месту, да учествују и да не морају да путују у веће градове. Циљ је да кроз овакав фестивал промовишемо природне науке – физику, математику, хемију. На тај начин би деца учила кроз огледе, којих нема довољно у школама”, истакао је Небојша Милијић, директор ОШ „Десанка Максимовић” Зајечар.

8. Фестивал науке „Тимочки научни торнадо” у Зајечару

На овом фестивалу учествовале су школе из Бора и Књажевца, а ранијих година учествовали су и суседи из Румуније и Бугарске. Овог пута учествовало је више од 300 ученика. Највећа корист фестивала је припрема ученика кроз предавање, а нешто и они сами науче кроз огледе. На фестивалу су учествовали од најмлађих предшколаца, па све до студената.

Наташа Ранђеловић — координатор пројекта Фестивала науке „Тимочки научни торнадо”

„Ова научна манифестација специфична је по томе што се даје младим људима прилика да се нађу у улози научника и да се нађу у улози презентера свега оног што су млади научници научили. Пре неколико година водили смо ђаке на сличан фестивал у Београду и они су дошли на идеју да организујемо нешто овако и овде. Почели смо у Бору, затим у Зајечару, а потом и у Књажевцу и у Неготину. Најпосећенији су фестивали науке у Бору и у Зајечару, а с обзиром да имамо сарадњу и са Бугарском, планирамо да ову манифестацију пребацимо на већи ниво”, каже Наташа Ранђеловић, координатор пројекта Фестивала науке „Тимочки научни торнадо”.

8. Фестивал науке „Тимочки научни торнадо” у Зајечару

Посетиоци су могли да виде младе научнике који изводе преко 250 занимљивих експеримената.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб