Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / У Зајечару отворена изложба „Из ратног дневника 1914–1918.” (ФОТО)
Изложба „Из ратног дневника 1914–1918.”

У Зајечару отворена изложба „Из ратног дневника 1914–1918.” (ФОТО)

У галерији Историјског архива „Тимочка Kрајина” отворена је изложба „Из ратног дневника 1914–1918.”. Аутор изложбе је Милена Милошевић Мицић, виша кустоскиња историчарка уметности.

Изложба „Из ратног дневника 1914–1918.”

Изложбу чине документи о борби и страдању српског народа и ратника књажевачког краја, а у Зајечару изложбу су приредили Историјски архив „Тимочка Kрајина” и Завичајни музеј Kњажевац.

Изложба „Из ратног дневника 1914–1918.”

Изложба „Из ратног дневника 1914–1918.”

„Рад на овој изложби је представљао велико задовољство. Kао неко ко се бави и спомен обележијима и као историчар уметности, јако дуго сам размишљала о неправди коју чинимо према својим прецима, без обзира да ли се ради о херојима страдалим у Првом светском рату или у неким другим великим биткама. Инспирација за ову изложбу ’Из ратног дневника 1914–1918.’’ јесте рукопис ратног дневника Стојана Ј. Јевтића из Балановца код Kњажевца, који је био припадник III митраљеског одељења 14. пешадијског пука Тимочке дивизије. Он је писао ратну голготу и свој пут до повратка кући. Захваљујући том рукопису који сам ја добила од свог колеге Саше Милутиновића, настала је ова изложба. Све су то били велики изазови и одговорност. Јако пуно емоција носи изложба, јер када погледате бројна имена на споменицима и када схватите колико је људи страдало у тих неколико година за слободу, онда схватите да тих неколико месеци рада на изложби заправо су само један тренутак за све оно што су они урадили за нас”, истакла је Милена Милошевић Мицић, виша кустоскиња историчарка уметности и аутор изложбе.

Изложба „Из ратног дневника 1914–1918.”

Изложба „Из ратног дневника 1914–1918.”

Велибор Тодоров — директор Историјског архива „Тимочка Kрајина“ у Зајечару

„Једна од ретких изложби која носи велики квалитет. Надам се да ће Историјски архив „Тимочка Kрајина“ и Завичајни музеј у Kњажевцу имати и даље лепу сарадњу”, поручио је Велибор Тодоров, директор Историјског архива „Тимочка Kрајина“ у Зајечару.

Изложба „Из ратног дневника 1914–1918.”

Изложба „Из ратног дневника 1914–1918.”

Ово је други пут да се изложба приказује публици од отварања у Kњажевцу. Сви заинтересовани изложбу могу погледати до 22. марта 2019. у Историјском архиву „Тимочка Kрајина“ у Зајечару. Пројекат је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Можда ће Вас занимати

29. Међународни позоришни фестивал „Дани Зорана Радмиловића” од 16. до 23. октобра у Зајечару [Програм]

29. Међународни позоришни фестивал „Дани Зорана Радмиловића” биће одржан у Зајечару од 16. до 23. …

29. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића” — Прес-конференција

Почињу 29. „Дани Зорана Радмиловића” у Зајечару

Фестивала „Дани Зорана Радмиловића” највероватније ће бити, уз поштовање свих предвиђених мера заштите од вируса …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница