ВестиУдружење „Друштва Рома” Зајечар традиционално обележава своју славу Бибијако Ђиве

Удружење „Друштва Рома” Зајечар традиционално обележава своју славу Бибијако Ђиве

Удружење „Друштва Рома” Зајечар — Слава Бибијако Ђиве
Фото: Удружење „Друштва Рома” Зајечар

Удружење „Друштва Рома” Зајечар сутра, 31. јануара, традиционално обележава ромску славу Бибијако Ђиве.

Очекује се богат програм, који ће започети окупљањем учесника на Градском тргу у Зајечару у 10 сати. Након тога, како најављују организатори, у оквиру пригодног програма, наступиће Фолклорна секција „Друштва Рома – Јовица Јоца Михаиловић” Зајечар, након чега је планирано дружење са грађанством.

Након окупљања на скверу, у 11 сати и 30 минута, учесници ће се упутити код родног дрвета код градског базена, где ће обавити чин паљења свећа и молитве за најмлађе тачно у подне.

У ромској традицији овај празник заузима посебно место, то је дан коме се највише радују деца, јер Теткин дан посвећен је најпре њима, најмлађим нараштајима, чија је заштитница Бибијако Ђиве – Тетка Бибија.

У својим домовима Роми овај празник славе уз богату трпезу и бројне госте до касних вечерњих сати јер је тетка Бибија, како предање каже, симбол отвореног ромског домаћинства и потврда да се „добро увек добрим враћа“.

Како наглашавају организатори, ове године обележавању ромске славе, придружиће се и малишани Предшколске установе „Ђулићи” као и ученици Основне школе „Ђура Јакшић”.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб