Ухапшен бивши председник Вишег суда у Зајечару, због злоупотребе службеног положаја

Виши суд у Зајечару

У наставку борбе против високе корупције, припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованг криминала, у сарадњи са припадницима Безбедносно-информативне агенције, а по налогу јавног тужиоца за организовани криминал, ухапсили су судију Вишег суда у Нишу И.Б. (1969) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Он се сумњичи да је од 1. јануара 2014. до новембра 2019. године, док је вршио функцију председника Вишег суда у Зајечару, прекорачио границе свог службеног овлашћења и у дванаест кривичних предмета захтевао од радника рачуноводства наведеног суда да му предају новац из судског депозита који је био привремено одузет у кривичним предметима, са образложењем да новац преузима из разлога вештачења или враћања лицима од којих је одузет.

Како се сумња, И. Б. потом преузети новац није упутио на вештачење нити га је вратио лицима од којих је привремено одузет, већ га је задржао за себе, на који начин је прибавио имовинску корист у износу од 34.755 евра и 126.540 динара.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен јавном тужиоцу за организовани криминал, стоји у саопштењу Министарства унутрашњих послова.