ВестиУТИЦАЈ АЛKОХОЛА И ПСИХОАKТИВНИХ СУПСТАНЦИ НА НАСТАНАK САОБРАЋАЈНЕ НЕЗГОДЕ

УТИЦАЈ АЛKОХОЛА И ПСИХОАKТИВНИХ СУПСТАНЦИ НА НАСТАНАK САОБРАЋАЈНЕ НЕЗГОДЕ

Изабери живот — Немој да возиш пијан!
Фото: Агенција за безбедност саобраћаја, Република Србија

Један од најзначајнијих фактора који тренутно утичу на психофизичку способност возача јесте алкохол. Kао и већина других наркотика алкохол доводи до узбуђења, а затим и до парализе нервног система. Ово има као последицу смањење пажње, јер је алкохолисан возач опасан и неспособан за нормално учешће у саобраћају.

Дејство алкохола утиче на смањење акомодације ока, доводи до поремећаја дубинског гледања, па возач има проблема да процени удаљеност и брзину возила. Kонзумација алкохола успорава и време које је потребно оку да се адаптира на мрак, а успорене су и реакције на звучне и светлосне сигнале, рефлекси су успорени, радње се изводе нетачно, а осећај равнотеже је нарушен. Све ово доводи до катастрофално лошег личног закључка да се опасност потцењује, а властите способности прецењују. Даље, смањује се и способност одлучивања јер трезан возач реагује на опасност у опсегу 0,75 и 1 секунде, а возачу под дејством алкохола треба најмање 2 секунде да донесе одлуку.

Бирам живот, зато трезан возим!
Фото: Агенција за безбедност саобраћаја, Република Србија

Утицај алкохола на безбедност саобраћаја

Возач који није конзумирао алкохол види саобраћајни знак на готово 140 метара, а пијан возач на 118 метара, па чак и мање. Алкохол утиче и на слух, па тако трезан возач чује друго возило на удаљености од 340 метара, а пијан на 203 метра. При већој концентрацији алкохола смањује се видно поље, вид се погоршава, прелази у дубински вид, а често возачи виде и дупло. И бројке до којих долазимо нису безазлене, па тако алкохолисани возачи од 1,5 mg/ml имају 40 пута већу шансу да направе неки непромишљен потез у односу на возаче који немају алкохола у крви, или за око 30 пута већу шансу у односу на оне возаче који имају дозвољену концентрацију од 0,20 mg/ml алкохола у крви.

У вожњи при брзини од 50 km/h, у мраку, пошто возача засени возило које му долази у сусрет, возачу који није под утицајем алкохола потребно је 68 метара да се привикне на новонасталу ситуацију, док је алкохолисаном возачу потребно 126 метара да обави исту радњу.

Утицај алкохола на безбедност саобраћаја

KОЈЕ ГРЕШKЕ ПРАВЕ ВОЗАЧИ KОЈИ ВОЗЕ ПОД УТИЦАЈЕМ АЛKОХОЛА

Приликом обуке вожње вероватно сте се сусретали са саветима ваших инструктора и предавача који су вас саветовали да никако не конзумирате алкохол пре вожње.

Возачи под дејством акохола обично праве следеће грешке: Неправилно обилажење и претицање, непоштовање предности проласка, непрописна брзина, неправилно мимоилажење, касније реагују на светлосне и звучне сигнале, теже распознају црвену и зелену боју, теже распознају сметње при вожњи ноћу и у сумраку, често уместо кочнице притисну педалу гаса или обратно, некритични су, самоуверени, лакомислени, прецењују своје способности, потцењују опасност итд.

Најчешће саобраћајне незгоде возача који возе под утицајем алкохола су: судар са возилима из супротног смера и превртање и слетање са пута због неприлагођене брзине.

Да ли сте знали... (Саобраћај)
Фото: Агенција за безбедност саобраћаја, Република Србија

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,845ПратилацаЛајкуј
4,400ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб