Timočka Timočka
Početna / Vesti / UTICAJ ALKOHOLA I PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI NA NASTANAK SAOBRAĆAJNE NEZGODE
Izaberi život — Nemoj da voziš pijan!
Foto: Agencija za bezbednost saobraćaja, Republika Srbija

UTICAJ ALKOHOLA I PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI NA NASTANAK SAOBRAĆAJNE NEZGODE

Jedan od najznačajnijih faktora koji trenutno utiču na psihofizičku sposobnost vozača jeste alkohol. Kao i većina drugih narkotika alkohol dovodi do uzbuđenja, a zatim i do paralize nervnog sistema. Ovo ima kao posledicu smanjenje pažnje, jer je alkoholisan vozač opasan i nesposoban za normalno učešće u saobraćaju.

Dejstvo alkohola utiče na smanjenje akomodacije oka, dovodi do poremećaja dubinskog gledanja, pa vozač ima problema da proceni udaljenost i brzinu vozila. Konzumacija alkohola usporava i vreme koje je potrebno oku da se adaptira na mrak, a usporene su i reakcije na zvučne i svetlosne signale, refleksi su usporeni, radnje se izvode netačno, a osećaj ravnoteže je narušen. Sve ovo dovodi do katastrofalno lošeg ličnog zaključka da se opasnost potcenjuje, a vlastite sposobnosti precenjuju. Dalje, smanjuje se i sposobnost odlučivanja jer trezan vozač reaguje na opasnost u opsegu 0,75 i 1 sekunde, a vozaču pod dejstvom alkohola treba najmanje 2 sekunde da donese odluku.

Biram život, zato trezan vozim!
Foto: Agencija za bezbednost saobraćaja, Republika Srbija

Uticaj alkohola na bezbednost saobraćaja

Vozač koji nije konzumirao alkohol vidi saobraćajni znak na gotovo 140 metara, a pijan vozač na 118 metara, pa čak i manje. Alkohol utiče i na sluh, pa tako trezan vozač čuje drugo vozilo na udaljenosti od 340 metara, a pijan na 203 metra. Pri većoj koncentraciji alkohola smanjuje se vidno polje, vid se pogoršava, prelazi u dubinski vid, a često vozači vide i duplo. I brojke do kojih dolazimo nisu bezazlene, pa tako alkoholisani vozači od 1,5 mg/ml imaju 40 puta veću šansu da naprave neki nepromišljen potez u odnosu na vozače koji nemaju alkohola u krvi, ili za oko 30 puta veću šansu u odnosu na one vozače koji imaju dozvoljenu koncentraciju od 0,20 mg/ml alkohola u krvi.

U vožnji pri brzini od 50 km/h, u mraku, pošto vozača zaseni vozilo koje mu dolazi u susret, vozaču koji nije pod uticajem alkohola potrebno je 68 metara da se privikne na novonastalu situaciju, dok je alkoholisanom vozaču potrebno 126 metara da obavi istu radnju.

Uticaj alkohola na bezbednost saobraćaja

KOJE GREŠKE PRAVE VOZAČI KOJI VOZE POD UTICAJEM ALKOHOLA

Prilikom obuke vožnje verovatno ste se susretali sa savetima vaših instruktora i predavača koji su vas savetovali da nikako ne konzumirate alkohol pre vožnje.

Vozači pod dejstvom akohola obično prave sledeće greške: Nepravilno obilaženje i preticanje, nepoštovanje prednosti prolaska, nepropisna brzina, nepravilno mimoilaženje, kasnije reaguju na svetlosne i zvučne signale, teže raspoznaju crvenu i zelenu boju, teže raspoznaju smetnje pri vožnji noću i u sumraku, često umesto kočnice pritisnu pedalu gasa ili obratno, nekritični su, samouvereni, lakomisleni, precenjuju svoje sposobnosti, potcenjuju opasnost itd.

Najčešće saobraćajne nezgode vozača koji voze pod uticajem alkohola su: sudar sa vozilima iz suprotnog smera i prevrtanje i sletanje sa puta zbog neprilagođene brzine.

Da li ste znali... (Saobraćaj)
Foto: Agencija za bezbednost saobraćaja, Republika Srbija

Možda će Vas zanimati

Grad Zaječar — COVID-19

Korona u Zaječaru: Tri smrtna ishoda i još 8 inficiranih lica

Na osnovu 37 novoobrađena PCR i AG uzorka, u poslednja 24 časa, na teritoriji grada …

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić primio vakcinu

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić primio vakcinu

U okviru masovne imunizacije stanovništva protiv virusa COVID-19 koja je prekjuče počela i u Boru, …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica