Timočka Timočka
Početna / Vesti / UTICAJ BRZINE NA NASTANAK SAOBRAĆAJNE NEZGODE I NA NJENE POSLEDICE
Western Cape Government — Speed Kills
Foto: Western Cape Government

UTICAJ BRZINE NA NASTANAK SAOBRAĆAJNE NEZGODE I NA NJENE POSLEDICE

Statistički podaci na nivou Republike Srbije pokazuju da se brzina, kao uticajni faktor, prepoznaje kod jedne trećine svih saobraćajnih nezgoda i kod više od 50% smrtnih ishoda u saobraćajnim nezgodama.

Vozač je dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi: osobini i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja, i drugim saobraćajnim uslovima tako da može blagovremeno da zaustavi pred svakom preprekom koju pod datim okolnostima može da vidi, ili ima razloga da predvidi.

Nepropisna i neprilagođena brzina kretanja učesnika u saobraćaju dovodi do saobraćajnih nezgoda sa poginulim, povređenim licima i materijalnom štetom. Nepropisna brzina je u direktnoj vezi sa nepoštovanjem ograničenja brzine, dok je neprilagođena brzina u vezi sa brzinom koja ne odgovara trenutnim uslovima odvijanja saobraćaja (vremenski uslovi, preglednost, uslovi saobraćajnog toka i sl.).

Uticaj brzine na nastanak saobraćajne nezgode i na njene posledice (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Brzina je otežavajući faktor u svim nezgodama. Broj i težina saobraćajnih nezgoda raste kako se povećava brzina. Velike brzine skraćuju vreme koje vozači imaju na raspolaganju za identifikaciju i obradu podataka, kao i vreme za donošenje odluka u vezi sa reakcijama i, konačno, da izvrše određenu radnju. U svakom slučaju, rizik od saobraćajne nezgode je veći ako je brzina veća!

Take the pressure off — Residential roads
Foto: 20g.org

Prema istraživanjima (Taylor et al., 2000; Elvik and Vaa, 2004; Lipovac, 2008 itd.), smanjenjem srednje brzine za 1 km/h, broj smrtno stradalih će biti smanjen za 4%, a broj teško povređenih za 3%. Slično tome Finch et al. (1994), na osnovu istraživanja u naselju i van naselja u Finskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, zaključuju da povećanje prosečne brzine saobraćajnog toka za 1,6 km/h, dovodi do povećanja broja saobraćajnih nezgoda za približno 5%. S druge strane, ako se broj vozača koji ne poštuju ograničenje brzine dvostruko poveća, rizik nastanka nezgode se povećava za 10%.

Uticaj brzine na nastanak saobraćajne nezgode i na njene posledice (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Osim brzine, i masa uključenih vozila je važna za ishod sudara. U sudaru između dva vozila različitih masa, putnici iz lakših vozila su uglavnom u znatno gorem položaju od onih u težim vozilima. Razlika u masi određuje koje vozilo apsorbuje koji deo oslobođene energije. Uopšteno govoreći, apsorpcija energije je obrnuto proporcionalna masi vozila.

Kad voziš... Treba da znaš
Foto: Agencija za bezbednost saobraćaja, Republika Srbija

Možda će Vas zanimati

Grad Zaječar — COVID-19

Korona u Zaječaru: Tri smrtna ishoda i još 8 inficiranih lica

Na osnovu 37 novoobrađena PCR i AG uzorka, u poslednja 24 časa, na teritoriji grada …

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić primio vakcinu

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić primio vakcinu

U okviru masovne imunizacije stanovništva protiv virusa COVID-19 koja je prekjuče počela i u Boru, …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica