ВестиУТИЦАЈ БРЗИНЕ НА НАСТАНАK САОБРАЋАЈНЕ НЕЗГОДЕ И НА ЊЕНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

УТИЦАЈ БРЗИНЕ НА НАСТАНАK САОБРАЋАЈНЕ НЕЗГОДЕ И НА ЊЕНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

Western Cape Government — Speed Kills
Фото: Western Cape Government

Статистички подаци на нивоу Републике Србије показују да се брзина, као утицајни фактор, препознаје код једне трећине свих саобраћајних незгода и код више од 50% смртних исхода у саобраћајним незгодама.

Возач је дужан да брзину кретања возила прилагоди: особини и стању пута, видљивости, прегледности, атмосферским приликама, стању возила и терета, густини саобраћаја, и другим саобраћајним условима тако да може благовремено да заустави пред сваком препреком коју под датим околностима може да види, или има разлога да предвиди.

Непрописна и неприлагођена брзина кретања учесника у саобраћају доводи до саобраћајних незгода са погинулим, повређеним лицима и материјалном штетом. Непрописна брзина је у директној вези са непоштовањем ограничења брзине, док је неприлагођена брзина у вези са брзином која не одговара тренутним условима одвијања саобраћаја (временски услови, прегледност, услови саобраћајног тока и сл.).

Утицај брзине на настанак саобраћајне незгоде и на њене последице (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Брзина је отежавајући фактор у свим незгодама. Број и тежина саобраћајних незгода расте како се повећава брзина. Велике брзине скраћују време које возачи имају на располагању за идентификацију и обраду података, као и време за доношење одлука у вези са реакцијама и, коначно, да изврше одређену радњу. У сваком случају, ризик од саобраћајне незгоде је већи ако је брзина већа!

Take the pressure off — Residential roads
Фото: 20g.org

Према истраживањима (Taylor et al., 2000; Elvik and Vaa, 2004; Липовац, 2008 итд.), смањењем средње брзине за 1 km/h, број смртно страдалих ће бити смањен за 4%, а број тешко повређених за 3%. Слично томе Finch et al. (1994), на основу истраживања у насељу и ван насеља у Финској, Немачкој, Швајцарској и Сједињеним Америчким Државама, закључују да повећање просечне брзине саобраћајног тока за 1,6 km/h, доводи до повећања броја саобраћајних незгода за приближно 5%. С друге стране, ако се број возача који не поштују ограничење брзине двоструко повећа, ризик настанка незгоде се повећава за 10%.

Утицај брзине на настанак саобраћајне незгоде и на њене последице (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Осим брзине, и маса укључених возила је важна за исход судара. У судару између два возила различитих маса, путници из лакших возила су углавном у знатно горем положају од оних у тежим возилима. Разлика у маси одређује које возило апсорбује који део ослобођене енергије. Уопштено говорећи, апсорпција енергије је обрнуто пропорционална маси возила.

Кад возиш... Треба да знаш
Фото: Агенција за безбедност саобраћаја, Република Србија

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб