ВестиУжасно: Упала плућа је и даље "убица број један" међу децом широм...

Ужасно: Упала плућа је и даље „убица број један“ међу децом широм света

Доктор стетоскопом врши медицински преглед плућа малог дечака
Фото: Pixabay, илустрација

УНИЦЕФ упозорава да је од упале плућа прошле године умрло више од 800.000 беба и деце, односно једно дете сваких 39 секунди, те да се ова болест може зауставити антибиотицима и вакцинама.

У тешким случајевима, осим антибиотика, упала плућа се може лечити и кисеоником, али је у сиромашнијим земљама приступ лековима често ограничен.

УНИЦЕФ у свом извештају описује упалу плућа као „заборављену епидемију“ и, заједно са организацијом „Спасимо децу”, позива владе да повећају улагања у вакцине, те у здравствене услуге.

„Шокантна је чињеница да је ова болест, која се може спречити, лако дијагностиковати и излечити и даље највећи светски убица мале деце”, истиче Сет Беркли, извршни директор Глобалног савеза за вакцине и имунизацију (ГАВИ).

Упала плућа може бити узрокована бактеријама, вирусима или гљивицама. Оболели се морају борити за дах док им се плућа пуне гнојем и течношћу.

Владе Нигерије, Индије, Пакистана, Демократске Републике Конго и Етиопије одговорне су за смрт више од половине деце која су прошле године умрла од упале плућа, а већином су то била деца која нису навршила други рођендан, наводе организације за заштиту деце.

Милионима деце потребне су вакцине, антибиотици и кисеоник, упозоравају из организације „Спасимо децу”.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб