VestiVečeras slavimo srpsku Novu godinu

Večeras slavimo srpsku Novu godinu

Pravoslavna nova godina proslavlja se večeras, 13. januara po julijanskom kalendaru, ali zbog kovida nadležni pozivaju građane da i ovaj praznik provedu u krugu porodice i da se ne okupljaju. Tradicionalnog dočeka neće biti kao proteklih godina, ali u pojedinim gradovima Srbije najavljen je vatromet u ponoć za koji se građanima poručuje ga isprate sa svojih prozora i terasa.

Julijanska Nova godina (najčešće kod Srba: srpska Nova godina, ponekad i pravoslavna Nova godina, a kod ostalih i stara Nova godina) je praznik koji se slavi 13. januara po Gregorijanskom kalendaru svake godine. Tog datuma je 1. januar po julijanskom kalendaru. Julijanska Nova godina u našem narodu se naziva i srpska Nova godina, ali i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti. U domovima je u susret prazniku porodica na okupu. Trpeza je bogata, uz neizostavnu prazničnu pečenicu.

Srpska pravoslavna crkva 1. januara po julijanskom kalendaru slavi spomen u čast Isusa Hrista i Svetog Vasilija, odakle i naziv za julijansku novu godinu – Vasilica.

Uobičajeno je da se vernici od Vasilice do Bogojavljenja pozdravljaju sa svesrdnim pozdravom: „Hristos se rodi!”. Na dobrobit i radost svih koji slave. Posebno onih koji o Malom Božiću početak julijanske godine veličaju i praznovanjem krsne slave, svog porodičnog zaštitnika Svetog Vasilija.

Iako nije zvanična Nova godina, ona se rado slavi u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Makedonija, pravoslavni delovi Hrvatske…

Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji…

Posle Drugog svetskog rata, proslava pravoslavne Nove godine dugo godina označavana je kao težak nacionalni ispad. Ponovo se javno slavi od devedesetih godina prošlog veka.

Srpska Nova godina dočekivana je uz vatromet i koncerte, sa sve većim brojem stranih turista. Ove godine, zbog pandemije, dočekaće se u krugu porodice, bez organizovanog dočeka na javnim mestima.

Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški Am Bothan).

I drugi narodi imaju svoje nove godine, pa tako Kinezi slave po lunarnom kalendaru, a Jevreji će krajem septembra dočekati 5781. godinu. Hrišćanima je nulta tačka rođenje Isusa Hrista, ali su se kasnije podelili na zapadni i katolički deo, pa i poštovaoce gregorijanskog i julijanskog kalendara.

Po običajnom kalendaru, večeras se ne spava. Običaj je da se u toku noći služi vruća rakija, kuvano vino i krofne.

U gradskoj sredini, u ponoć, služile su se krofne, a u jednu se stavljao zlatnik. Verovalo se da će onaj ko pronađe zlatnik imati uspešnu godinu.

Po narodnim običajima za pravoslavnu Novu godinu Srbi su se skupljali i igrali narodne igre. Tokom Osmanske vladavine bilo je zabranjeno proslavljanje i poštovanje srpskih tradicija, u početku novogodišnja skupljanja su bila potajna da Osmanlije ne bi doznale, ali kako je vreme prolazilo iz straha sve manje su se održavali tako da je vremenom prestao ovaj običaj.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

22,568PratilacaLajkuj
3,732PratilacaZaprati
1,286PratilacaZaprati
113PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x