ДруштвоВерници који поштују грегоријански календар славе Ускрс

Верници који поштују грегоријански календар славе Ускрс

Ускршња јаја

Верници који поштују грегоријански календар славе Ускрс.

Католички обичаји везани за Ускрс почињу већ Пепелницом (Чиста среда) када почиње пост, који повезује зимско и пролећно време и траје све до Ускрса.

На Ускрс је обичај у многим крајевима да се храна, која ће се јести на празник, носи на благослов, што лепше и богатије украси сто и припреми што више разноврсне хране. Ускршња светковина почиње након јутарње мисе.

У северозападној Хрватској је традиција да се пале ватре, такозване вузменке, коју припремају верници испред цркава. Према неким обичајима на Други дан Ускрса, понедељком, момци поливају девојке, како би биле здраве и лепе, а оне их дарују украшеним јајима и неким другим поклонима.

У Србији за Ускрс се месе посебни хлебови – у источној Србији и неким деловима Војводине пеку се лепиње с уметнутим целим јајетом – ковржањак. На Ускрс укућани
се туцају јајима. У дане Васкрсења Христовог, припремају се ускршња јаја као симбол његовог васкрсења. Са припремом и шарањем ускршњих јаја везани су разна и веровања и код католичких верника, која сведоче о њиховом значају у религиозном животу сваког народа.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,791ПратилацаЛајкуј
4,386ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб