Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Влада Србије: Извоз ИТ сектора премашио 2018. и већ достигао 913 милиона евра
Мушкарац ради на компјутеру
Фото: Getty Images, илустрација

Влада Србије: Извоз ИТ сектора премашио 2018. и већ достигао 913 милиона евра

Извоз информационо-комуникационих услуга (ИКТ) услуга из Србије бележи константан и стабилан раст са тенденцијом даљег повећања и за осам месеци ове године достигао је 913 милиона евра, што је двоструко више него у истом периоду 2016. и 26,4 одсто више него претходне године, саопштила је Влада Србије.

Истакнуто је да посебно охрабрује суфицит у размени услуга који је много већи него у традиционалним привредним гранама и у овом тренутку он износи скоро пола милијарде евра, а већи је од суфицита у размени роба у било којој области, што показује извештај Народне банке Србије о платном билансу.

ИКТ сектор ће, како је наглашено, наставити да буде у фокусу Владе Србије, као “најперспективнија привредна грана у Србији и један од највећих покретача привредног раста земље”.

Подсећа се да је Влада Србије крајем 2016. године формирала Министарски Савет за ИТ и иновационо предузетништво који је направио план за унапређење ИТ сектора у Србији.

„Међу најзначајнијим резултатима Владе у 2017, 2018. и 2019. години за унапређење ИКТ сектора, издвајају се: увођење информатике као обавезног предмета од петог разреда основне школе, повећање уписних квота на ИТ смеровима факултета за више од 20 одсто, покретање изградње иновационе инфраструктуре у коју је уложено више од 100 милиона евра”, наведено је у саопштењу.

Додаје се и да је спроведена реформа пореских закона која омогућава пореске олакшице при улагању у истраживање и развој, у стартапове, као и у интелектуалну својину.

У оквиру реформе образовања настављена је модернизација како би се млади оспособили за послове у 21. веку, а привреда била конкурентнија, па је тако од ове школске године уведен брзи бежични интернет у 500 школа.

„Тренутно постоји око 10.000 дигиталних учионица, што покрива око 200.000 ђака. Специјализована ИТ одељења у гимназијама широм Србије похађа око 1.000 ученика, скоро шест пута више него пре две године”, пише у саопштењу.

 

Извор: rs.n1info.com

Можда ће Вас занимати

Током дана у већини крајева претежно сунчано, само у Тимочкој Крајини облачно и тмурно

У Србији ујутро местимично слаб, локално и умерен мраз, а у нижим пределима, по котлинама …

Град Зајечар

Током дана облачно и хладно, од средине дана у Тимочкој Крајини делимично разведравање

У Србији ујутру местимично слаб мраз и магла, на југу и југоистоку понегде и слаб …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница