VestiZaječar: Borba protiv nasilja u porodici – sistemski počinje na lokalu

Zaječar: Borba protiv nasilja u porodici – sistemski počinje na lokalu

Beogradski fond za političku izuzetnost zajedno sa Kanadskim fondom za lokalnu inicijativu organizovali konsultativni sastanak o daljem radu lokalnog Saveta za bezbednost.u Zaječaru. Zaječar je jedan od pet lokalnih samouprava u Srbiji, gde će se sprovoditi projekat „Borba protiv nasilja u porodici – sistemski počinje na lokalu”.

Nasilje u porodici je povećano poslednjih godina, tako da će ovaj projekat pomoći lokalnom Savetu za bezbednost da se nasilje u porodici smanji, istakao je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

„Posebno u poslednje dve godine mnogo toga se po ovom pitanju promenilo. Očito da je ovaj problem dugo guran pod tepih i eskalacija problema dovela je do povećanja nasilja. Gledaćemo da u Savet za bezbednost budu što stručniji ljudi, po pitanju ove teme, koja će biti sada u fokusu. Imaju moju reč da će se Zaječar čvrsto stajati na ovom projektu. Zahvaljujem se još jednom, jer je Zaječar izabran da bude deo projekta”, poručio je Ničić.

Svetlana Stefanović, programska koordinatorka iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost istakla je da je u vreme pandemije povećano nasilje nad ženama.

„Drago mi je da je Zaječar jedan od lokalnih samouprava gde ćemo nastaviti da radimo. Projekat je proistekao iz situacije da se tokom pandemije povećalo nasilje u porodici, mnogo su porazniji podaci koje imamo, još uvek se o nasilju ćuti i nasilje se ne prijavljuje. S obzirom da su lokalni saveti za bezbednost zamišljeni kao institucije koje se bave različitim temama, radilo bi se pre svega na prevenciji, kako bi se smanjila stopa nasilja u prodici. Mi ćemo kroz neku vrstu mentorske podrške raditi sa članovima i članicama lokalnog Saveta za bezbednost. Organizacije civilnog društva imaju značajnu ulogu u tom ekspertskom savetodavnom elementu”, kaže Stefanović.

„Planiramo kreiranje jedne publikacije, koja će biti i priručnik, ali i dobro sredstvo za informisanje ne samo onih koji će aktivno biti uključeni u rad, već i za širu javnost. Postoji potreba za rodnu zastupljenost u okviru Saveta za bezbednost. Mali procenat lokalnih saveta za bezbednost uključuje ono što je zastupljeno zakonski, odnosno od 40% do 50% žena. Mali broj lokalnih samouprava fokusirao se na nasilje nad ženama. Ne radi se samo o fizičkom nasilju, već ekonomskom i emocionalnom nasilju nad ženama”, rekao je Stefan Vladisavljev, koordinator programa.

Ovaj projekat osim u Zaječaru, sprovodi se u Paraćinu, Priboju, Somboru i Beloj Palanci, na projektu će se raditi tokom cele 2021. godine.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

22,244PratilacaLajkuj
3,591PratilacaZaprati
1,282PratilacaZaprati
113PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x