Тимочка КрајинаЗајечарЗајечар – дечја позоришна престионица Србије

Зајечар – дечја позоришна престионица Србије

12. Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР” – Отварање

У препуној сали зајечарског позоришта синоћ је свечано отворен 12. Позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”.

Милош Ђуричић – директор Позоришног фестивала за децу „ЗајеЧАР”

Поздрављајући најмлађу публике и њихове пратиоце, директор Фестивала Милош Ђуричић је рекао: „Мени је заиста пуно срце што коначно видим пуну салу деце након онолике паузе када смо били ограничени и нисмо могли да примимо пуну салу или нисмо могли уопште да организујемо представе, тако да сам ја данас можда и најсрећнији човек у Зајечару. Ја сам у овом позоришту од првог фестивала за децу, и поносан сам што видим како овај фестивал расте уз све проблеме и недаће које смо имали у претходних неколико година. Драго ми је што ће сала бити пуна ових пет дана и што ће Зајечар бити престоница културе за децу.”

Игор Бојовић – директор Позоришта „Бошко Буха” из Београда

Фестивал је отворио директор Позоришта „Бошко Буха” из Београда Игор Бојовић: „Када сам добио позив да отворим ову, по много чему значајну манифестацију, почео сам трагати за значењем речи ‘фестивал’. И дошао сам до њене дефиниције: скуп свечаних догађаја праћен музиком. Једном речју рекао бих ‘радост’! И зато нека буде на радост свима колико нас има, а који смо се овим радосним догађајима бавили! Овај фестивал унеће радост у срца свих, а пре и после свих у срца младих Зајечараца, будућих одраслих грађана целог света. И зато ћу се трудити да будем дуг колико сам и кратак, тј. ‘висок’, тј. боље је рећи колико сам ‘низак’. Уживајте у представама које су вам наша позоришта припремила! Проглашавам дванаести Позоришни фестивал за децу ’ЗајеЧАР’ отвореним!”

Петодневна позоришна чаролија за децу започела је представом Позоришта „Бошко Буха” „Чардак ни на небу ни на земљи”, по тексту Ане Ђорђевић, у режији Јане Маричић. Зајечарска публика је уживала у овој бајци која као и све друг говори о истом догађају победи добра над злим и глумце наградила дуготрајним аплаузом.

12. Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР” – Отварање

Позориште „Бошко Буха”, које је синоним театра за децу, први пут учествује на зајечарском фестивалу, па је то за глумачки ансамбл част али и одговорност, истиче глумица Теодора Ристовски која у представи игра Аждају.

„То је преинспиративна улога, јер је у питању бесполно биће са проблемом. Мој лик нема љубав и зато је тако груб, крут и свиреп. Он краде принцезу зато што му треба друштво и жели да има некога али то, наравно, није добар начин и због тога на крају страда. Мислим да мој лик шаље дивну поруку да треба сви да се волимо и да није важно колико имамо пара и да ли идемо на летовање већ треба сви да се загрлимо и да се волимо заувек”, рекла је Теодора Ристовски. Поред ње у представи још играју: Милица Сужњевић, Марко Павловић, Лука Севић, Стефан Јевтовић, Миљан Прљета и Александар Марић.

12. Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР” – Отварање

Током петодневног трајања фестивала публика ће бити у прилици да види још пет најбољих представа за децу и овогодишње позоришне продукције. У уторак (10. маја) „Звонар богородичине цркве” Народног позоришта Приштина, у среду (11. маја) је предвиђен дупли програм. Од 14:00 сати, у оквиру пратећег програма фестивала, у Центру за културу у Котлујевцу биће одиграна Миш маус кућа хаус илити Мачак у чизмама” Центра за културу из Пожаревца, а у Сали позоришта у 19:00 сати „Дванаесто море” Позоришта лутака Ниш. У четвртак (12. маја) је на програму „Капетан Џон Пиплфокс” Крушевачког позоришта, а у петак (13. маја) ће бити изведена премијера представе зајечарског Алиса на путу за ОЗ” по тексту и у режији Оливере Викторовић Ђурашковић.

12. Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР” – Отварање

Најбољу представу фестивала, најбољег глумца и најбољу глумицу изабраће трочлани жири у саставу: Ана Бретшнајдер – председник, Милош Танасковић – члан и Марија станковић – члан. И ове године биће проглашена најбоља представа по избору публике која сваке вечери оцењује представе оценама од 1 до 10. Зајечарска представа није у конкуренцији за награде, па ће задње фестивалске вечери бити одиграна у част награђених.

12. Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР” – Отварање

У оквиру пратећег програма фестивала у фоајеу позоришта отворен је Сајам књижевности за децу на коме излажу: „4СЕ” из Београда и књижара „Калиграф” из Зајечара.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб