Timočka Timočka
Početna / Vesti / Zaječarci šetali za Kraljevicu
Dan pešačenja i šetnja za Kraljevicu u Zaječaru

Zaječarci šetali za Kraljevicu

U subotu prepodne, na nekoliko lokacija u Zaječaru i okolini organizovane su pešačke ture u okviru Dana pešačenja koji se tog datuma obeležio širom Srbije.

„Zaječarska inicijativa” je u saradnji sa planinarsko-smučarskim društvom „Ljuba Nešić” Zaječar, u sklopu svoje kampanje „Kraljevica za sve nas” organizovala jednu od ruta, upravo na Kraljevici, u dužini od 4,5 km, i pozvala sve ljubitelje Kraljevice da provedu dan u prirodi i da šetnjom pokažu koliko ima Zaječaraca kojima je stalo do očuvanja ovog prirodnog dobra.

Dan pešačenja i šetnja za Kraljevicu u Zaječaru

Cilj staze je bio ispred planinarskog doma PSD „Ljuba Nešić”, pokraj Istočne tvrđave iz 19. veka, gde su svi nakon šetnje mogli da se druže, osveže uz hranu i piće, saberu utiske, ali i da potpišu peticiju za zaštitu Spomen park-šume „Kraljevica”, kao prostora od izuzetnog značaja za stanovništvo grada Zaječara i društva uopšte, kao i za izradu detaljnog urbanističkog plana i ostalih neophodnih dokumenata za nesmetano plansko upravljanje, koju je veliki broj građana svojim potpisima već podržao.

Dan pešačenja i šetnja za Kraljevicu u Zaječaru

„Nije neophodno objašnjavati koliko Zaječarcima Kraljevica znači, ali treba istaći i pohvaliti sve koji su prepoznali trenutak i iskrenu ideju iza naše inicijative, jer ta zainteresovanost za dešavanja u našem neposrednom okruženju, koja se svih nas i te kako tiču, jasno poručuje da među našim sugrađanima postoji snažna svest o važnosti očuvanja naše Spomen park-šume. Nastavićemo sa organizacijom različitih aktivnosti, kroz koje želimo da uključimo javnost, naročito njen stručni deo, u proces odlučivanja o Kraljevici. Hvala PSD ’Ljuba Nešić’ i svim učesnicima dosadašnjih akcija na razumevanju, pomoći i podršci”, istakli su iz „Zaječarske inicijative”.

Dan pešačenja i šetnja za Kraljevicu u Zaječaru

Cilj kampanje „Kraljevica za sve nas” jeste dosledna primena i sprovođenje Odluke o zaštiti spomen park-šume „Kraljevica”, kao i donošenje odgovarajućih dokumenata kojima bi se sprečile eventualne zloupotrebe, upravljanje Kraljevicom i njena namena jasno definisali, a time i njeno očuvanje i razvoj dugoročnije obezbedili. Pored brojnih građana Zaječara, značaj ove inicijative prepoznala su i različita udruženja, koja su i sama korisnici prostora Kraljevice, te saradnja i razumevanje sa njima značajno pomaže u realizaciji ciljeva kampanje.

Dan pešačenja i šetnja za Kraljevicu u Zaječaru

Akcija „Kraljevica za sve nas” „Zaječarske inicijative”, finansira se sredstvima USAID-a, a realizuje se u okviru projekta „Aktivni građani – bolje društvo: saradnjom do demokratskog razvoja Srbije”, koji se sprovodi u saradnji sa BOŠ-om, BFPE-om i BIRN-om.

Možda će Vas zanimati

U Srbiji promenljivo oblačno i u većini mesta suvo

U Srbiji promenljivo oblačno i u većini mesta suvo, samo na jugu ponegde kratkotrajna kiša. …

Danas uglavnom oblačno i svežije, najviša dnevna temperatura do 17 stepeni

U Srbiji pretežno oblačno i hladno, mestimično sa slabom kišom, osim na krajnjem jugu Srbije …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica