Timočka Timočka
Početna / Vesti / Zoran Đorđević: Hitan nadzor nad radom Centra za socijalni rad u Zaječaru
Ministar Zoran Đorđević: Hitan nadzor nad radom Centra za socijalni rad u Zaječaru

Zoran Đorđević: Hitan nadzor nad radom Centra za socijalni rad u Zaječaru

Povodom objava o navodnoj otmici i prodaji deteta iz Zaječara, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, naložio je u skladu sa svojim ovlašćenjima, da se izvrši hitan nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad u Zaječaru u organizovanju pomoći i podrške maloletnoj N. S. i njenoj porodici, a sve u cilju zaštite najboljeg interesa deteta, utvrđivanja činjeničnog stanja i sprečavanja daljih neprimerenih radnji, komentara i iznošenja neproverenih i netačnih tvrdnji.

Zoran Đorđević je naložio hitan nadzor nad Centrom za socijalni rad u Zaječaru povodom, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, neistinitih i netačnih objava na Fejsbuku, objavljenih 24. septembra, i drugih objava narednih dana o navodnoj otmici i prodaji maloletne N. S. iz tog grada.

Kako se navodi u saopštenju, nadležni su u obavezi da bez odlaganja, izvrše nadzor i izveštaj dostave ministru na uvid kako bi se dalje postupalo u skladu sa zakonom i ovlašćenjima.

Podseća se i da je prema Porodičnom zakonu, javnost isključena iz postupka rešavanja porodičnih odnosa, te se iz tog razloga ne smeju iznositi podaci i informacije o maloletnom detetu i njegovoj porodici.

Iznošenjem neproverenih i neosnovanih tvrdnji ugrožava se ličnost maloletnog deteta, njegov najbolji interes, ugrožava se proces zaštite maloletnog deteta, zdravlje i bezbednost. Javno iznošenje podataka i upućivanje na fotografije deteta ugrožena je i privatnost deteta i predstavlja kršenje zakonskih propisa i obaveze o čuvanju tajnosti podataka o deci koja su u postupku zaštite, piše u saopštenju.

Napominje se da se na osnovu odluke Suda postupa u slučajevima izmeštanja dece iz porodica, kao i oduzimanja roditeljskog prava, u skladu sa propisima, ovo Ministarstvo ne sme uticati na rad prvostepenog organa, organa starateljstva, u donošenju odluka. Ovo Ministarstvo u sličnim slučajevima rešava po žalbi i rešava o predmetu u drugostepenom postupku, kao i da vrši kontrolu nad radom centara za socijalni rad.

Neistinite tvrdnje, iznošenje neproverenih činjenica i neosnovanih optužbi na račun radnika Centra za socijalni rad „Zaječar” u Zaječaru ugrožavaju kredibilitet zaposlenih u centrima za socijalni rad, kako profesionalni tako i lični, bezbednost zaposlenih u ovom Centru, stvara se atmosfera “linča”, izaziva panika i uznemirenje javnosti, navodi se u saopštenju.

U cilju zaštite najboljeg interesa deteta, ali i zaposlenih u sistemu socijalne zaštite, resorno ministarstvo apeluje na javnost da se suzdrže od daljih neprimerenih komentara i iznošenja neproverenih informacija.

Bezbednost deteta i obezbeđivanje svih uslova za zdravo, srećno odrastanje i bezbrižno detinjstvo je prioritet rada resora kojim rukovodi ministar Đorđević, dodaje se u saopštenju.

Možda će Vas zanimati

Odbojkašice Zaječara poražene od Valjeva u 4. kolu Prve “B” lige Srbije

Odbojkašice Zaječara pretrpele su drugi uzastopni poraz u Prvoj “B” lige Srbije, pošto su u …

Drveni most na Popovoj plaži u Zaječaru

Sunce i vazduh sa juga donose toplije vreme

U Srbiji ujutro po kotlinama i rečnim dolinama mestimično sa maglom, u ostalim krajevima malo …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
1 Komentar
stariji
noviji najviše rangiran
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Bruka

Direktor je najveci prevarant…Ko je njega stavio na to mesto zajedno sa njim treba da odgovara.

1
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica