ВестиЗоран Ђорђевић: Хитан надзор над радом Центра за социјални рад у Зајечару

Зоран Ђорђевић: Хитан надзор над радом Центра за социјални рад у Зајечару

Министар Зоран Ђорђевић: Хитан надзор над радом Центра за социјални рад у Зајечару

Поводом објава о наводној отмици и продаји детета из Зајечара, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, наложио је у складу са својим овлашћењима, да се изврши хитан надзор над стручним радом Центра за социјални рад у Зајечару у организовању помоћи и подршке малолетној Н. С. и њеној породици, а све у циљу заштите најбољег интереса детета, утврђивања чињеничног стања и спречавања даљих непримерених радњи, коментара и изношења непроверених и нетачних тврдњи.

Зоран Ђорђевић је наложио хитан надзор над Центром за социјални рад у Зајечару поводом, како се наводи у саопштењу ресорног министарства, неистинитих и нетачних објава на Фејсбуку, објављених 24. септембра, и других објава наредних дана о наводној отмици и продаји малолетне Н. С. из тог града.

Како се наводи у саопштењу, надлежни су у обавези да без одлагања, изврше надзор и извештај доставе министру на увид како би се даље поступало у складу са законом и овлашћењима.

Подсећа се и да је према Породичном закону, јавност искључена из поступка решавања породичних односа, те се из тог разлога не смеју износити подаци и информације о малолетном детету и његовој породици.

Изношењем непроверених и неоснованих тврдњи угрожава се личност малолетног детета, његов најбољи интерес, угрожава се процес заштите малолетног детета, здравље и безбедност. Јавно изношење података и упућивање на фотографије детета угрожена је и приватност детета и представља кршење законских прописа и обавезе о чувању тајности података о деци која су у поступку заштите, пише у саопштењу.

Напомиње се да се на основу одлуке Суда поступа у случајевима измештања деце из породица, као и одузимања родитељског права, у складу са прописима, ово Министарство не сме утицати на рад првостепеног органа, органа старатељства, у доношењу одлука. Ово Министарство у сличним случајевима решава по жалби и решава о предмету у другостепеном поступку, као и да врши контролу над радом центара за социјални рад.

Неистините тврдње, изношење непроверених чињеница и неоснованих оптужби на рачун радника Центра за социјални рад „Зајечар” у Зајечару угрожавају кредибилитет запослених у центрима за социјални рад, како професионални тако и лични, безбедност запослених у овом Центру, ствара се атмосфера „линча“, изазива паника и узнемирење јавности, наводи се у саопштењу.

У циљу заштите најбољег интереса детета, али и запослених у систему социјалне заштите, ресорно министарство апелује на јавност да се суздрже од даљих непримерених коментара и изношења непроверених информација.

Безбедност детета и обезбеђивање свих услова за здраво, срећно одрастање и безбрижно детињство је приоритет рада ресора којим руководи министар Ђорђевић, додаје се у саопштењу.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

1 КОМЕНТАР

Тема је затворена за коментаре

1 КОМЕНТАР

Тема је затворена за коментаре

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб