ВестиЈагоде: Здравље у малом паковању

Јагоде: Здравље у малом паковању

Јагоде у дрвеној чинији и на дрвеном столу
Фото: Shutterstock, илустрација

Искористите сезону јагода, ово укусно воће је права ризница витамина, уз минимум калорија!

Осим што су лепе на око и савршеног укуса, јагоде су и врло здраве, а уз то и немају превише калорија: шоља јагода има само 46 калорија, а иста порција исечених јагода има 53 калорије. Ево зашто би требало да искористите сезону овог воћа.

Витамини у јагодама

Порција (150 грама) садржи и више витамина Ц него што вам је потребно у току дана. Витамин Ц подржава имуни систем, важан је за стварање колагена и здравље коже, а тиме успорава и стварање бора.

Јагоде су богате и другим антиоксидансима и једињењима која спречавају запаљенске процесе у телу. То је један од разлога због којих позитивно утичу на здравље мозга. Једна научна студија показала је да жене у годинама које су дневно конзумирале једну до две порције јагода дуже задржавају когнитивне функције од оних које немају ту навију, преноси портал Health.

За шта су све добре

Ако једете јагоде после оброка, тело ће лакше одржавати здрав однос шећера у крви и инсулина, што значи да ћете имати више енергије. Такође, добра су превенција дијабетеса типа 2, гојазности и болести срца.

Јагоде су богате флавоноидима, који спречавају гојење повезано са старењем. Лекари верују да је узрок томе чињеница да флавоноиди повећавају искоришћеност глукозе у мишићима и/или смањују таложење глукозе у масним наслагама.

Једна порција јагода задовољава четвртину дневних потреба за манганом, минералом који је неопходан за стварање колагена, здраву кожу и кости.

Ово воће је и одличан извор влакана (порција има око три грама), која потпомажу варење, и важна су за одржавање добре равнотеже здравих бактерија у цревима. Уравнотежена цревна флора подстиче имунитет и спречава запаљенске процесе у телу.

Особама које пате од остеоартритиса јагоде доказано ублажавају бол, а тестови крви показују и снижавање имфламаторних маркера.

Јагоде штите и срце, такође због спречавања запаљенских процеса у телу, али и подижу ниво ХДЛ („доброг“) холестерола у крви и поправљају циркулацију.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.