Timočka Timočka
Početna / Video / Profesionalni vozači – tihi heroji pandemije
Vozač vozi kamion

Profesionalni vozači – tihi heroji pandemije

Današnji tekst biće posvećen tihim herojima svetske pandemije virusa COVID-19 i njihovoj bezbednosti u saobraćaju. Reč je o profesionalnim vozačima.

Profesionalni vozači znaju da uprkos svim poteškoćama, merama zaštite i raznih ograničenja i problema roba koju prevoze mora da stigne do krajnjeg odredišta. Medicinska oprema mora stići do bolnica i Domova zdravlja. Prehrambeni proizvodi moraju stići do trgovinskih objekata. Lekovi moraju stići do apoteka. Sirovine moraju stići do fabrika itd.

Veliki broj naših vozača trenutno krstari putevima širom Evrope i duž čitave naše zemlje. Prolaze i zadržavaju se u zemljama i gradovima koji su teško pogođeni virusom. Na tom svom putu kako bi nas snadbeli osnovnim životnim namirnicama, rizikujući svoje zdravlje i zdravlje svojih porodica, prolaze kroz razne neprijatnosti i probleme. Kolone u kojima čekaju na granici su kilometarske, preko 15 sati dnevno provode u kabini kamiona, gde spavaju, jedu itd. Dodatni problem im stvaraju i protokoli o merama zaštite pošto svaka država primenjuje drugačije mere i metode u borbi protiv virusa. Šta sve trenutno doživljavaju i proživljavaju znaju samo oni i članovi njihovih porodica koji strepe za njihovo zdravlje i živote.

Ko su zapravo profesionalni vozači?

Profesionalni vozači su osobe čije je osnovno zanimanje upravljanje motornim vozilom i koje su zadužene za prevoz robe ili putnika. Da bi osoba mogla da obavlja posao profesionalnog vozača potrebno je da poseduje: vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije, odgovarajuće vozačko iskustvo, potreban nivo poznavanja propisa, informacije o tehničko-eksploatacionim karakteristikama vozila kojim upravlja, informacije o karakteristikama saobraćajnica po kojima se kreće i uslovima koji vladaju na njima, odgovarajuće psihomotoričke sposobnosti za bezbedno upravljanje vozilom i izražene kroz: dobru koordinaciju pokreta i orijentaciju u prostoru, mentalnu stabilnost, samokontrolu i logičko rezonovanje i visok nivo odgovornosti i koncentracije.

U periodu od 2015. do 2017. godine u Republici Srbiji se dogodilo 434 saobraćajne nezgoda sa smrtnim posledicama u kojima su učestvovala komercijalna vozila (teretna vozila i autobusi) i 7.891 saobraćajnih nezgoda sa učešćem komercijalnih vozila u kojima je bilo povređenih lica. U ovim saobraćajnim nezgodama poginulo je 499 lica i 12.861 lice je povređeno. Oko 28% poginulih lica i oko 21% povređenih lica strada u saobraćajnim nezgodama sa komercijalnim vozilima.

Zbog njihove mase i gabarita, koja je svakako veća u odnosu na masu drugih učesnika u saobraćaju (putnički automobili, motocikli, pešaci itd.), većina lica koja pogine u saobraćajnim nezgodama sa ovom vrstom vozila nisu vozači i putnici iz komercijalnih vozila. Najviše nastradalih lica u saobraćajnim nezgodama sa komercijalnim vozilima, oko 53%, pripada kategoriji vozača ili putnika u putničkom automobilu, dok oko 21% poginulih pripada kategoriji pešaka.

Bez obzira na gore prikazane podatke, uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda sa učešćem komercijalnih vozila najčešće nije zbog krivice ili pogrešnog manevra vozača komercijalnih vozila, već i drugi učesnici često doprinose nastanku saobraćajnih nezgoda. Čest je slučaj da vozači putničkih vozila pretiču komercijalna vozila preko neisprekidane linije, da se prilikom preticanja ne uveravaju, loše procenjuju situaciju, koriste mobilni telefon itd.

Najčešći uticajni faktori koji su doprineli nastanku saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima sa komercijalnim vozilima su: Neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i stanju puta (uticaj brzine na nastanak saobraćajne nezgode obradiću u jednoj od narednih kolumna), propust vozača koji se odnosi na nepravilno sagledavanje saobraćajne situacije i gubitak kontrole nad vozilom.

Kod profesionalnih vozača umor tokom vožnje je česta pojava. Bitno je naglasiti da vozači moraju da poštuju Zakon o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima. Ali neretko se javlja eksploatacija vozača od strane poslodavaca koji od njih zahtevaju da prekoračuju i ne poštuju pomenuta ograničenja o vremenu rada, odmora i pauza, ili zbog loše organizacije posla i lošeg planiranja ruta i raznih drugih propusta i problema nisu u mogućnosti da ispoštuju pomenuta ograničenja. Takođe, javljaju se zloupotrebe i nepoštovanje od strane samih vozača.

Umor kao uzrok saobraćajne nezgode zaslužuje posebnu kolumnu kojom ću se svako pozabaviti i sa stručnog stanovišta pokušati da rasvetlim taj problem. Ali, čisto da napomenem da na osnovu podataka dobijenih u istraživanjima, gde su se podaci dobijali na osnovu anketa i upitnika, zaključak je da je u 5% do 10% nezgoda umor imao ulogu, dok istraživanja dubinskih analiza nezgoda pokazuju da umor ima ulogu u 10% do 25% nezgoda. Studije pokazuju da vožnja u stanju umora povećava rizik od saobraćajne nezgode skoro četiri puta. Umorni vozači i ne pokušaju da izbegnu nezgodu ili da koče, što saobraćajnu nezgodu čini intenzivnijom i s težim posledicama.

Istraživanja su pokazala da manje od šest sati sna tri puta povećava rizik od saobraćajnih nezgoda, a manje od pet sati sna – čak pet puta!

Svi mi očekujemo da rafovi budu opremljeni prehrambenom i sanitarnom opremom, da su apoteke snadbevene svim lekovima i sredstvima koji su nam trenutno neophodni itd. Ali na kraju postavlja se pitanje ko brine o našim tihim herojima, kako da oni sačuvaju zdravlje, kako da se ne zaraze i ne prenesu zarazu i šta je to što je preče od života i zdravlja svakog građanina Srbije?

Ostanite kod kuće!

Možda će Vas zanimati

Republika Srbija: Statistički podaci o virusu COVID-19

U Srbiji 75 novozaraženih koronom, preminula jedna osoba

U Republici Srbiji je do 15:00 časova 25. septembra 2020. godine registrovano ukupno 33.238 potvrđenih …

Republika Srbija — COVID-19

U Srbiji 83 novozaraženih korona virusom, jedna osoba preminula u poslednja 24 sata

U Republici Srbiji je do 15:00 časova 24. septembra 2020. godine registrovano ukupno 33.163 potvrđenih …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica