Тимочка КрајинаБорМедени сувенири из Бора: Од поља до медомата

Медени сувенири из Бора: Од поља до медомата

Гастро туризам: Медени сувенири из Бора – Од поља до медомата

Сувенир из Грчке може бити тегла маслина, из Италије одлично вино, а из Бора мед. Вођена том идејом Јасна Томић из Кривеља напунила је такозване медомате својим производима који чекају туристе да из овог краја понесу слатке сувенире. Овај медени сувенир носи назив „Три пчелице” као асоцијација на три вредне жене које се већ 5 година баве пчеларством.

Јасни у обимном послу помажу кћерке Теодора и Катарина. Оне су обавезе око пчелињака поделиле. Најмлађа међу њима, двадесетогодишња Теодора, ради на финализацији производа. Са својом сестром врца мед, пакује у тегле, ради маркетинг, посећује сајмове и слично.

Јасна Томић из Кривеља

„Није тежак посао ван пчелињака. Све су то припреме које иду лагано својим током. Преко зиме, док не почне сезона, ми спремамо рамове, кошнице. Има времена за све. Најдраже ми је када сипам мед у теглу и видим тај крајњи производ, да ставим етикету и видим како је посао готов”, каже Теодора.

Уз добру организацију и помоћ своје деце Јасна стиже да заврши све послове у пчелињаку, како би њен мед стигао од поља до купца. Она брине о 50 кошница, а на интернету налази идеје за усавршавање свог производа.

Гастро туризам: Медени сувенири из Бора – Од поља до медомата

„За почетак, на тржишту смо избациле мед са семенкама, сувим воћем, куркумом, сусамом и са саћем. Укуси су различити, те је и избор такав”, прича Јасна и додаје како не планира ту да стане.

Кроз пројекат „#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам”, који финансира ГИЗ, Јасна је добила средства за два медомата како би и у доба пандемије њен производ могао неометано и бесконтактно да нађе пут до купца. Ови јединствени медомати налазе се на Борском језеру и у хотелу „Албо”.

Као додатни садржај посетиоцима овог краја Јасна жели да једног дана омогући инхалацију у такозваним апи коморама.

Гастро туризам: Медени сувенири из Бора – Од поља до медомата

„Апи коморе су нови тренд у пчеларству, а са друге стране изузетно здраве. Моја идеја је да у одређеном тренутку потпуно природну средину, као што је у Горњану где ми је пчелињак, укључим и апи комору. Ту би људи могли да дођу на излет, уживају у природи и користе услуге апи коморе”, истакла је Јасна.

Овај медијски садржај суфинансиран је од стране Града Бора. Ставови изражени у подржаном медијском пројекту, нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,790ПратилацаЛајкуј
4,387ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб