Тимочка КрајинаКњажевац18. Сусрети етно удружења „Традицијом у Европу” у Књажевцу 3. и 4....

18. Сусрети етно удружења „Традицијом у Европу” у Књажевцу 3. и 4. децембра

Под слоганом „Традицијом у Европу” у Књажевцу ће бити одржани Сусрети етно удружења и асоцијација Србије, у организацији Удружења за неговање традиције „Извор”, у суботу и недељу, 3. и 4. децембра 2022.

Манифестација траје 18 година, а повезује људе из целе земље и региона. Такође, међународног је карактера и у оквиру ње постоји такмичење у обредним пешкирима и обредним хлебовима.

Председница Удружења за неговање традиције „Извор” из Књажевца Љиљана Михајловић најавила је да ће Удружење „Хестија” из Малог Иђоша у оквиру њихове организације донети 50 пешкира урађених баш за овај догађај у књажевачком Дому културе, а биће представљена и опрема за бебе са везовима са мађарских кожуха, као и њихова ношња.

Такође, за ову манифестацију пријавили су се и Румуни, а до сада је пријављено 16 румунских градова градова.

У програму учествују све три основне школе из Књажевца, као и књажевачка Гимназија и Техничка школа. Учешће ће узети и ученици издвојеног одељења школе у Минићеву за групни рад. Ове године домаћин је ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар”, те ће другог дана манифестације бити свечано уручене и награде деци у Дому културе од 11:00 сати. У оквиру манифестације постоји и награда за најоригиналнији штанд, која се последње три године додељује учесницима, као и награде за најбоље обредне пешкире и хлебове за децу и одрасле.

Удружење „Извор” има јединствену колекцију у Србији од 246 дечијих пешкира, а та колекција ће се овим повећати. Ове године програм под називом „Од љубави до мерака” приказаће посетиоцима Књажевац, као и нематеријалну културну баштину.

Свечано отварање манифестације и изложба обредних пешкира и хлебова биће у суботу, 3. децембра у 09:00 сати и трајаће до 18:00 часова. Културно-уметнички програм биће у 12:00 сати у Друштвеном клубу Дома културе.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Društvene mreže

24,493ПратилацаЛајкуј
4,233ПратилацаЗапрати
1,262ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб