Timočka KrajinaKnjaževac18. Susreti etno udruženja „Tradicijom u Evropu” u Knjaževcu 3. i 4....

18. Susreti etno udruženja „Tradicijom u Evropu” u Knjaževcu 3. i 4. decembra

Pod sloganom „Tradicijom u Evropu” u Knjaževcu će biti održani Susreti etno udruženja i asocijacija Srbije, u organizaciji Udruženja za negovanje tradicije „Izvor”, u subotu i nedelju, 3. i 4. decembra 2022.

Manifestacija traje 18 godina, a povezuje ljude iz cele zemlje i regiona. Takođe, međunarodnog je karaktera i u okviru nje postoji takmičenje u obrednim peškirima i obrednim hlebovima.

Predsednica Udruženja za negovanje tradicije „Izvor” iz Knjaževca Ljiljana Mihajlović najavila je da će Udruženje „Hestija” iz Malog Iđoša u okviru njihove organizacije doneti 50 peškira urađenih baš za ovaj događaj u knjaževačkom Domu kulture, a biće predstavljena i oprema za bebe sa vezovima sa mađarskih kožuha, kao i njihova nošnja.

Takođe, za ovu manifestaciju prijavili su se i Rumuni, a do sada je prijavljeno 16 rumunskih gradova gradova.

U programu učestvuju sve tri osnovne škole iz Knjaževca, kao i knjaževačka Gimnazija i Tehnička škola. Učešće će uzeti i učenici izdvojenog odeljenja škole u Minićevu za grupni rad. Ove godine domaćin je OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar”, te će drugog dana manifestacije biti svečano uručene i nagrade deci u Domu kulture od 11:00 sati. U okviru manifestacije postoji i nagrada za najoriginalniji štand, koja se poslednje tri godine dodeljuje učesnicima, kao i nagrade za najbolje obredne peškire i hlebove za decu i odrasle.

Udruženje „Izvor” ima jedinstvenu kolekciju u Srbiji od 246 dečijih peškira, a ta kolekcija će se ovim povećati. Ove godine program pod nazivom „Od ljubavi do meraka” prikazaće posetiocima Knjaževac, kao i nematerijalnu kulturnu baštinu.

Svečano otvaranje manifestacije i izložba obrednih peškira i hlebova biće u subotu, 3. decembra u 09:00 sati i trajaće do 18:00 časova. Kulturno-umetnički program biće u 12:00 sati u Društvenom klubu Doma kulture.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,340PratilacaLajkuj
4,210PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub