Вести3 савета дерматолога како да СМАЊИТЕ знојење

3 савета дерматолога како да СМАЊИТЕ знојење

Жена, зној
Фото: Shutterstock, илустрација

Знојење има своју функцију у организму, али прекомерно знојење може да буде врло непријатно. Дерматолози саветују како да се изборите са тим.

Лето има и неке „нуспојаве“, попут знојења, које никоме није пријатно. Замислите само ситуацију — путујете на посао, а низ леђа и лице вам клизе капљице зноја… и нема шансе да то зауставите.

Срећом, дерматолози имају неколико савета како да ублажите знојење.

Носите памучну одећу

„Знојење може да се смањи ношењем материјала попут памука, који ће омогућити кожи да дише, а и расхладиће вас јер ће упити вишак влаге са коже”, каже дерматолог др Данијел Глес.

Kористите антиперспирант са овим састојком

Др Санил Чопра саветује да пробате дезодоранс са алуминијум хлоридом. Уколико се много знојите испод пазуха, дерматолог саветује да пробате антиперспирант са овим састојком јер се алуминијум хлорид „понаша“ попут гел који спречава да зној стигне до површине коже.

Избегавајте љуту храну

Повремено конзумирање алкохола је иначе ОK, кафа може да вам да енергију, а љута храна да учини да уживате у сваком залогају… али, све ове ствари повећавају шансу да зној почне да вам избија кроз мајицу. Др Чопра каже да управо ове три ствари — алкохол, кофеин и љута храна, подстичу претерано знојење.

Наиме, љути зачини и храна обично садрже капсаицин, који мозгу шаље сигнал прегревања, тако да почињете да се знојите. С обзиром на то да је кофеин благи стимулант, убрзава процесе нервног система, због чега тело мора да регулише температуру, па ћете се вероватно мало презнојити после шоље кафе.

Алкохол може да убрза рад срца и да прошири крвне судове, па ћете убрзо почети да се знојите.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб