Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / 35. Фестивал младих песника ове године у виртуелном издању
35. Фестивал младих песника у Зајечару — Конференција за медије

35. Фестивал младих песника ове године у виртуелном издању

У зајечарском позоришту данас је одржана конференција за медије на којој је најављен 35. Фестивал младих песника који ће ове године бити организован виртуелно, на интернету, с обзиром на неповољну епидемиолошку ситуацију изазвану вирусом COVID-19.

Према речима Владимира Ђуричића, директора установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић”, оваква одлука је донета како се не би прескочио фестивал који траје 35 година, што је реткост у Србији и захвалио свима који су допринели да песнички фестивал траје толико дуго.

Саша Јеленковић, председник Уметничког савета 35. Фестивала младих песника је истакао да се у епидемијама не може видети ништа добро, али оно што може утицати на квалитет фестивала и других манифестација јесте увођење интеракције путем интернета.

Саша Јеленковић и Милош Петковић

„Мислим да ће и будући фестивали, када пандемија прође, имати непосредну интеракцију са публиком уз додатне онлајн садржаје који ће донети нову димензију перцепције поезије као уметности. Овогодишњи Фестивал ће имати све програме на које смо навикли током ових деценија. Имаћемо свечано отварање Фестивала младих песника, затим ће учесници фестивала читати по једну своју песму коју ће претходно снимити и доставити нам материјал путем интернета. Након тога следи проглашење победника фестивала када ће председница жирија Катарина Пантовић прочитати образложење жирија о победнику. У емисији која ће бити монтирана од мањих прилога и неће трајати дуже од 45 минута следиће читање победничке песме лауреата. Следећи видео садржај биће промоција књиге прошлогодишњег победника фестивала Луке Бољевића. Пошто смо на претходним фестивалима навикли на садржаје као што су песнички портрети, биће представљени портрети двојице истакнутих песника Војислава Карановића и Драгана Бошковића. Биће умонтиран и снимак добитника награде ‘Сергије Лајковић’, као и затварање фестивала. Такав целовити садржај биће постављен на сајту и Фејсбук страници установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу ’Зоран Радмиловић’”, рекао је Јеленковић.

Милош Петковић, уредник програма и извршни секретар Фестивала је истакао да ће Конкурс за учешће на 35. Фестивалу младих песника „Дани поезије” бити расписан и објављен сутра, 9. септембра, на сајту и Фејсбук страници зајечарског театра и биће отворен 20 дана, до 29. септембра.

„Пропозиције нису промењене. Основни услов за учешће је циклус од 10 необјављених песама потписан шифром који се шаље на адресу установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу ’Зоран Радмиловић’. Право учешћа имају песници до 30 година старости који немају објављену књигу. Пријаве је потребно доставити до 29. септембра. Право учешћа на Фестивалу стиче седморо младих песника чије радове буде одабрао Уметнички савет фестивала, а лауреат фестивала, као и предходних година, стиче право на објављивање књиге”, казао је Петковић.

Програм 35. Фестивала младих песника биће реализован у периоду од 15. до 17. октобра, а снимак фестивала наћи ће се накнадно на сајту зајечарског позоришта. Виртуелни фестивал пратиће штампано издање књиге прошлогодишњег победника фестивала, као и зборник финалиста у штампаном облику, као документи за архиву и историју.

Можда ће Вас занимати

Цвеће, мраз

Јутарњи мраз, средином дана сунчани периоди

У Србији ујутро местимично слаб мраз, магла и ниска облачност, која ће се по котлинама …

Сунце, магла

Ред магле, ред сунца, највиша дневна температура до 11 степени

У Србији ујутро слаб мраз, местимично магла и ниска облачност, која ће се у нижим …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница