Timočka KrajinaBor350 borskih predškolaca prošlo obuku o bezbednom učešću u saobraćaju

350 borskih predškolaca prošlo obuku o bezbednom učešću u saobraćaju

350 borskih predškolaca prošlo obuku o bezbednom učešću u saobraćaju

U sklopu projekta „Kreći se održivo – Bor na dva točka”, Udruženje „Sigurne staze” u saradnji sa predškolskom ustanovom „Bambi” i Udruženjem roditelja „Bebironče” održalo je niz edukativnih radionicu namenjenih predškolcima o osnovnim pravilima saobraćaja.

Edukativne radionice su obuhvatile sve predškolske grupe u Boru, dok je obuku za bezbedno učestvovanje dece u saobraćaju prošlo 350 borskih predškolaca.

350 borskih predškolaca prošlo obuku o bezbednom učešću u saobraćaju

Ova akcija Udruženja „Sigurne staze” imala je za cilj da predstavi saobraćajne igre i crtane filmove, koji na zabavan, ali i edukativan način, mogu pomoći deci da savladaju pravila saobraćaja.

U sklopu edukativnih radionica predškolske grupe u Boru su dobile i edukativnu brošuru „Kreći se održivo – Bor na dva točka” o osnovnim pravilima saobraćaja za bicikliste.

350 borskih predškolaca prošlo obuku o bezbednom učešću u saobraćaju

Brošuru možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Ideja koju zastupa Udruženje „Sigurne staze” je uvođenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja kao nastavnog predmeta u škole jer sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova u vezi bezbednosti saobraćaja predstavlja kvalitetan osnov za dalju nadgradnju kod dece starijeg uzrasta i odraslih, u ovoj oblasti. Na ovaj način, postiže se unapređenje nivoa bezbednosti saobraćaja, odnosno unapređenje ponašanja učesnika u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama.

350 borskih predškolaca prošlo obuku o bezbednom učešću u saobraćaju

Materijali za saobraćajno vaspitanje i obrazovanje dece možete besplatno preuzeti na ovom linku.

„Ono što pre svega nedostaje u našoj zemlji je, sistemski i kontinuiran pristup u saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju. Da nema sistemskog pristupa u poboljšanju i unapređenju saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja govori i podatak da u našoj zemlji ne postoji definisan plan i program nastave kao ni udžbenik posvećen ovoj temi. Cilj našeg udruženja da ovakva i slična predavanja, treba da postanu obavezna u svim školama i predškolskim ustanovama, jer se time može mnogo postići na prevenciji nezgoda u saobraćaju u kojima učestvuju najmlađi”, navode iz Udruženja „Sigurne staze” Bor.

Stradanje dece na bilo koji način, a posebno u situaciji koju je moguće sprečiti, predstavlja ogroman udarac za porodicu i čitavu zajednicu. Stoga je dužnost svih članova društva da spreči da se životi dece dovode u opasnost u saobraćaju. Njihova bezbednost je veliki izazov za sve, a posebno za one čiji je to profesionalni poziv.

Projekat je podržan od strane „Zajedno za aktivno građansko društvo – AKT”. AKT je projekat Vlade Švajcarske čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. AKT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,340PratilacaLajkuj
4,210PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub