Тимочка КрајинаБор350 борских предшколаца прошло обуку о безбедном учешћу у саобраћају

350 борских предшколаца прошло обуку о безбедном учешћу у саобраћају

350 борских предшколаца прошло обуку о безбедном учешћу у саобраћају

У склопу пројекта „Крећи се одрживо – Бор на два точка”, Удружење „Сигурне стазе” у сарадњи са предшколском установом „Бамби” и Удружењем родитеља „Бебиронче” одржало је низ едукативних радионицу намењених предшколцима о основним правилима саобраћаја.

Едукативне радионице су обухватиле све предшколске групе у Бору, док је обуку за безбедно учествовање деце у саобраћају прошло 350 борских предшколаца.

350 борских предшколаца прошло обуку о безбедном учешћу у саобраћају

Ова акција Удружења „Сигурне стазе” имала је за циљ да представи саобраћајне игре и цртане филмове, који на забаван, али и едукативан начин, могу помоћи деци да савладају правила саобраћаја.

У склопу едукативних радионица предшколске групе у Бору су добиле и едукативну брошуру „Крећи се одрживо – Бор на два точка” о основним правилима саобраћаја за бициклисте.

350 борских предшколаца прошло обуку о безбедном учешћу у саобраћају

Брошуру можете бесплатно преузети на овом линку.

Идеја коју заступа Удружење „Сигурне стазе” је увођење саобраћајног васпитања и образовања као наставног предмета у школе јер стицање знања и формирање исправних ставова у вези безбедности саобраћаја представља квалитетан основ за даљу надградњу код деце старијег узраста и одраслих, у овој области. На овај начин, постиже се унапређење нивоа безбедности саобраћаја, односно унапређење понашања учесника у саобраћају, а самим тим и смањење броја погинулих и повређених у саобраћајним незгодама.

350 борских предшколаца прошло обуку о безбедном учешћу у саобраћају

Материјали за саобраћајно васпитање и образовање деце можете бесплатно преузети на овом линку.

„Оно што пре свега недостаје у нашој земљи је, системски и континуиран приступ у саобраћајном образовању и васпитању. Да нема системског приступа у побољшању и унапређењу саобраћајног васпитања и образовања говори и податак да у нашој земљи не постоји дефинисан план и програм наставе као ни уџбеник посвећен овој теми. Циљ нашег удружења да оваква и слична предавања, треба да постану обавезна у свим школама и предшколским установама, јер се тиме може много постићи на превенцији незгода у саобраћају у којима учествују најмлађи”, наводе из Удружења „Сигурне стазе” Бор.

Страдање деце на било који начин, а посебно у ситуацији коју је могуће спречити, представља огроман ударац за породицу и читаву заједницу. Стога је дужност свих чланова друштва да спречи да се животи деце доводе у опасност у саобраћају. Њихова безбедност је велики изазов за све, а посебно за оне чији је то професионални позив.

Пројекат је подржан од стране „Заједно за активно грађанско друштво – АКТ”. АКТ је пројекат Владе Швајцарске чији је циљ активно грађанско друштво у коме грађани више учествују у процесу доношења одлука, нарочито на локалном нивоу. АКТ спроводе две невладине организације: Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб