Тимочка КрајинаЗајечар39. Смотра народних обичаја „Вражогрначки точак” 11. и 12. августа у Вражогрнцу

39. Смотра народних обичаја „Вражогрначки точак” 11. и 12. августа у Вражогрнцу

39. Смотра народних обичаја „Вражогрначки точак” у Вражогрнцу

У оквиру „Зајечарског културног лета” у Вражогрнцу ће у петак и суботу, 11. и 12. августа, бити одржана 39. Смотра народних обичаја „Вражогрначки точак”.

Прве вечери, у петак, 11. августа, биће организовано Вече кореографисаног фолклора на коме ће учествовати Дечји и омладински фолклорни ансамбл КУД-а „Слога” из Вражогрнца, Дечји градски фолклорни ансамбл „Зо-Ра” из Зајечара, као и КУД-ови: „Шумадија” Влашка, „Чарапани” Крушевац, „Зоран Гајић” Рготина, „Ђорђе Генчић” Велики Извор и „Слога” из Вражогрнца. Почетак је у 19:30 сати.

Друго фестивалско вече биће такмичарског карактера, а програм ће почети у 20:00 сати. Оцењиваће се сценски приказ обичаја и наступ изворних група, као селекција за учешће на Републичкој смотри народног стваралаштва у Горњем Милановцу. Учествоваће културно-уметничка друштва: „Слога” из Вражогрнца, „Вук Караџић” из Осипаонице, „Божур” из Звездана, „Драган Живадиновић” из Малог Извора код Бољевца, „Марков камен” Валакоње Буково, „Воја Чурић” Кобишница, ФСДР „Јовица Јоца Михаиловић” из Зајечара и здравичар Власта Бачиловић из Кривеља код Бора.

У суботу, другог дана смотре, предвиђено је такмичење у кувању традиционалног јела од 16:00 сати. Надметање у традиционалним спортским дисциплинама: ношење точка, котрљање точка, котрљање бале и ношење балвана, почеће у 14:00 сати.

Под покровитељством града Зајечара организатор је Установа Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” у сарадњи са Туристичком организацијом града Зајечара и Месном заједницом Вражогрнац.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,736ПратилацаЛајкуј
4,360ПратилацаЗапрати
1,263ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб