Timočka Timočka
Početna / Vesti / 6. sednica Štaba za vanredne situacije grada Zaječara: Nove naredbe i mere, pravo na besplatan obrok za vreme vanrednog stanja…
6. sednica Štaba za vanredne situacije grada Zaječara
Foto: zajecar.info

6. sednica Štaba za vanredne situacije grada Zaječara: Nove naredbe i mere, pravo na besplatan obrok za vreme vanrednog stanja…

U velikoj sali Skupštine grada danas je održana 6. sednica Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, kojom je predsedavala Marina Milić zamenik komandanta Štaba.

Na današnjoj sednici, a u skladu sa odlukama Vlade Republike Srbije donesene su nove naredbe i mere:

ZABRANJUJE SE obavljanje taksi prevoza u vreme trajanja zabrane kretanja građana prema donetim merama Vlade Republike Srbije. Taksi prevoznici su dužni da redovno vrše dezinfekciju svojih vozila, kao i da prilikom prevoza nose zaštitne maske i rukavice.

NAREĐUJE SE ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, barovi, lokali i drugi ugostiteljski objekti) i tržnim centrima da prestanu sa radom počev od 21.03.2020. godine u 20:00 časova. Iz naredbe se izuzimaju zdravstvene ordinacije, stomatološke ambulante i ostali zdravstveni subjekti (laboratorije, ordinacije, poliklinike, apoteke, veterinarski subjekti i sl.) koji posluju u okviru tržnih centara.

Kioscima i lokalima brze hrane dozvoljava se prodaja hrane i to isključivo putem uslužnih šaltera (korisnici usluga ne mogu ulaziti u lokal) i dostavom na kućnu adresu, uz prethodno preduzete sve mere zaštite njihovih radnika (rukavice, maske i sl.) i uz poštovanje propisanog rastojanja od 2 metara između ljudi u redu koji vrše kupovinu.

NAREĐUJE SE svim maloprodajnim objektima, pekarama (osim proizvodnih pogona), kioska, objekata brze hrane kojima je dozvoljena prodaja putem šaltera i isporukom na kućnu adresu, piljarama, zanatskim radnjama, frizerskim i kozmetičkim salonima, agencijama i svim ostalim prodajnim objektima da usklade svoje radno vreme prema merama koje je usvojila Vlada Republike Srbije i to na sledeći način:

  • od ponedeljka do subote od 07:00 do 15:00 časova
  • nedeljom: za građane od 65 godina od 04:00 do 07:00 časova, a za ostale građane od 08:00 do 15:00 časova

Napred navedeni subjekti mogu da samostalno odrede radno vreme u navedenim vremenskim intervalima ili da svoje objekte potpuno zatvore.

Broj potrošača u maloprodajnim objektima može biti jedan potrošač na deset kvadratnih metara, uz poštovanje opštih mera prevencije i fizičke udaljenosti potrošača.

Snabedevanje objekata može da se obavlja celodnevno u skladu sa procedurama koje definišu kretanje lica i posebne radne naloge za zaposlena lica.

Preporučuje se maloprodajnim objektima da svojim kupcima obezbede (ukoliko ovi nemaju sopstvene), zaštitne rukavice i maske.

Dežurne apoteke i pogrebna preduzeća izuzimaju se od utvrđenog radnog vremena.

NAREĐUJE SE zatvaranje svih pijaca na teritoriji grada Zaječara za vreme trajanja vanrednog stanja, a snadbevanje građana voćem i povrćem obavljaće se preko maloprodajnih objekata i piljara.

Nalaže se JKP „Higijeni” Zaječar da fizičkim barijerama i trakama onemoguće bilo kakav pristup pijacama te da u najkraćem mogućem roku uklone tezge sa divlje buvlje pijace preko puta stare autobuske stanice u Bulevaru dr Zorana Đinđića.

Rad logističkih centara obavlja se celodnevno u skladu sa procedurama koje definišu kretanje lica i posebne radne naloge za angažovana lica.

Na sednici je donet ZAKLJUČAK o utvrđivanju kriterijuma za dodelu paketa osnovnih životnih namirnica i higijenskih sredstava.

Usvajaju se kriterijumi za dodelu paketa osnovnih životnih namirnica i higijenskih sredstava, predloženi od strane Stručno-operativnog tima za proveru uslova za dobijanje paketa na sednici od 23. marta 2020. godine.

Predlog Stručno-operativnog tima za proveru uslova za dobijanje paketa sa sednice od 23. marta 2020. godine je da pakete dobijaju ugrožena lica sa prebivalištem na teritoriji Grada Zaječara i interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji Grada Zaječara, po sledećim kriterijumima:

  1. Korisnici novčane socijalne pomoći sa presekom na dan 29. februar 2020. godine, a koji nisu korisnici narodne kuhinje, s tim da ukoliko žive u zajedničkom domaćinstvu 6 (šest) ili više članova porodice, ta porodica može dobiti najviše dva paketa, a ukoliko u istom zajedničkom domaćinstvu žive dva ili više korisnika novčane socijalne pomoći, paket dobija samo jedan od tih korisnika;
  2. Korisnici narodne kuhinje, a koji nisu korisnici novčane socijalne pomoći i lica koja se nalaze na dostavljenim spiskovima udruženja koja pripadaju najugroženijim socijalno-ekonomskim kategorijama stanovništva na teritoriji Grada Zaječara.

Lica su dužna da pre preuzimanja paketa potpišu Izjavu da nisu u stanju da za sebe i svoju porodicu obezbede osnovne životne namirnice dok traje vanredno stanje u Republici Srbiji.

Lica koja ne ispunjavaju kriterijume mogu se prijaviti za paket samo ako se nalaze u stanju neodložne socijalne potrebe i ne mogu za sebe i svoju porodicu obezbediti osnovne životne namirnice, na brojeve telefona kol centra Grada Zaječara i Crvenog krsta 064/88-65-305 i 064/88-65-306, svakog radnog dana u vremenu od 09:00 časova do 12:00 časova.

Lica su dužna da pre preuzimanja paketa potpišu Izjavu da nisu u stanju da za sebe i svoju porodicu obezbede osnovne životne namirnice dok traje vanredno stanje u Republici Srbiji.

Usvojen je i ZAKLJUČAK o ostvarivanju prava na besplatan obrok za vreme vanrednog stanja.

Pravo na besplatan obrok za vreme vanrednog stanja u Republici Srbiji na teritoriji Grada Zaječara mogu ostvariti lica sa prebivalištem na teritoriji Grada Zaječara i interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji Grada Zaječara koja ne ostvaruju nikakava primanja i prihode.

Prijava lica vršiće se u okviru kol centra Grada Zaječara i Crvenog krsta svakog radnog dana u vremenu od 09:00 časova do 12:00 časova, na brojeve telefona 064/88-65-305 i 064/88-65-306.

Ova lica su dužna da pre prvog preuzimanja besplatnog obroka potpišu Izjavu kojom pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljuju da ne ostvaruju nikakava primanja i prihode i da nisu u stanju da za sebe i svoju porodicu obezbede osnovne životne namirnice dok traje vanredno stanje.

Možda će Vas zanimati

Saobraćajna nezgoda u Zvezdanu

Saobraćajna nezgoda u Zvezdanu: Automobilom se “zakucali” u banderu

U zaječarskom naselju Zvezdan sinoć, oko 23:45, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su povređene …

Grad Zaječar: Statistički podaci o virusu COVID-19

Još jedan slučaj infekcije korona virusom u Zaječaru

U poslednja 72 sata broj pozitivnih na virus COVID-19 povećan je za jednog (1) inficiranog …

Komentari

avatar
  Pretplati se  
Obavesti o

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica