ВестиАкција „Тегла меда за помоћ најстаријим суграђанима у борби против корона вируса”

Акција „Тегла меда за помоћ најстаријим суграђанима у борби против корона вируса”

Тегле са медом

Савез пчеларских организација Србије (СПОС) покренуо је акцију под називом „Тегла меда за помоћ најстаријим суграђанима у борби против корона вируса”.

Друштво пчелара „Тимок” Зајечар упутило је позив свим пчеларима са територије града Зајечара да искажу солидарност и издвоје минимум по један килограм меда и раствор прополиса, ради подизања имунитета и квалитетне исхране наших старијих суграђана.

Сви пчелари који желе да се одазову акцији своје произвде могу доставити 30, 31. марта и 1. априла од 09:00 до 12:00 часова у просторијама Друштва пчелара „Тимок” у Зајечару, у улици Љубе Нешића број 42.

„Сви који желе, али не могу да донесу мед, могу да се јаве на телефон 019/424-420”, наводе у овом удружењу.

Донирани мед и раствор прополиса биће достављен Црвеном крсту у Зајечару.

Пчелари подсећају да пчелињи производи помажу у борби против вирусних инфекција, јер одржавају имунски систем на завидном нивоу, те се организам лакше бори са свим врстама инфекција. Због завидне количине флавоноида у свом саставу, прополис и мед се препоручују у борби против вирусних инфекција. Тако су се нашли на списку хране која се препоручује за подизање имунитета.

Главни састојци прополиса су: флавоноиди, деривати цинаминске киселине, терпени, акохоли, кетони феноли, терпеноиди, калкони, хетероароматски спојеви, угљени хидрати, минерали, ароматске киселине, ароматски естери, витамини и друго.

О антивирусној активности прополиса урађено је много научних радова, а доказана је и у народној медицини. Тачно је утврђен механизам антивирусног деловања флавоноида, којих у прополису и меду има у завидним количинама, а има их доста и у јабукама, луку, белом купусу, наранџама, грејпфруту… Све су то намирнице које се препоручују у исхрани, како код превенције, тако и код лечења вирусних обољења.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб