Timočka Timočka
Početna / Vesti / ALARMANTNO je koliko PLASTIKE imamo u organizmu: JEDEMO JE, UDIŠEMO…
Muškarac pije vodu iz plastične flašice
Foto: Shutterstock, ilustracija

ALARMANTNO je koliko PLASTIKE imamo u organizmu: JEDEMO JE, UDIŠEMO…

Prosečna osoba godišnje unese oko 73.000 komadića plastike kroz hranu i piće, pokazala je nova studija.

Mikrokomadi plastike nesumnjivo dospevaju u naša usta, creva i izmet, a naučnici su utvrdili da dnevno izmetom izbacujemo iz organizma barem 200 komadića mikroplastike.

Stručnjaci kažu da je flaširana voda jedan od najvećih izvora mikroplastike, koja može da ugrozi zdravlje.

Takođe, i mikroplastika iz mora (a dospeva tamo zahvaljujući smeću koje bacamo!) na kraju stiže do naših tanjira. Kada se sve to sabere i oduzme, naučnici kažu da u proseku u 10 grama izmeta ima 20 komadića mikroplastike.

Plastika je nađena u bukvalno svakom uzorku izmeta koji je uzet od učesnika studije širom sveta.

„Ovo je prva studija ove vrste i potvrdila je ono na šta smo već dugo sumnjali, da plastika definitivno stiže do naših creva”, kaže vodeći autor studije dr Filip Švabl sa Medicinskog univerziteta u Beču.

Mikroplastika obuhvata i razgrađeni plastični otpad, sintetička vlakna, kao i čestice plastike koje se nalaze u proizvodima za higijenu, odeći…

Još uvek nije poznato tačno koliki je uticaj na zdravlje čoveka, ali se smatra da usled mikroplastike u organizmu može doći do nakupljanja toksičnih hemikalija koje bi mogle da dospeju i u krvotok.

„Iako se najveći deo koncentracije plastike nalazi u crevima, neki sitniji delovi bi mogli da dospeju u krvotok, limfni sistem, pa čak i jetru. Sada kada imamo prve dokaze da se mikroplastika nalazi u ljudima, potrebna su dalja istraživanja da bismo videli šta to znači za zdravlje čoveka”, kaže profesor Švabl.

U izmetu učesnika studije iz Finske, Italije, Japana, Holandije, Poljske, Rusije i Austrije nađene su stotine komada mikroplastike, a najčešće su to polipropilen i polietilen-tereftalat — obe supstance se nalaze u hrani i ambalaži hrane.

Dr Švabl objašnjava da je prosečan dnevni ljudski izmet težak oko 100 grama, što znači da u njemu ima barem 200 komadića mikroplastike.

On je istakao i da ljudi na različite načine unose plastiku — jedući morske plodove, pijući flaširanu vodu, konzumirajući morsku so, ali i udišu plastiku iz zagađenog vazduha i došao do računice da godišnje unesemo oko 73.000 komadića mikroplastike, pa čak do 90.000 kod onih koji piju flaširanu vodu.

Dr Švabl je istakao da plastika u organizmu može negativno da utiče na imuni sistem i može da ošteti sistem organa za varenje.

U svetu se godišnje proizvede više od 350 miliona tona plastike, a doktor kaže da tek treba utvrditi kakav je tačno efekat plastike na zdravlje.

 

Izvor:mondo.rs

Možda će Vas zanimati

Grad Zaječar — COVID-19

Zaječar: Za tri dana, četiri novozaražena koronom

Na osnovu 45 obrađenih uzoraka, u zadnja tri dana, u Zaječaru su potvrđena četiri COVID-19 …

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Pred nastupajućim trećim talasom korona virusa

Kovid stručnjaci i zdravstveni administratori u Srbiji uveliko najavljuju novi nalet korona virusa. Prvi znaci …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica