Timočka Timočka
Početna / Vesti / Ambasador Sem Fabrici posetio opštinu Kladovo

Ambasador Sem Fabrici posetio opštinu Kladovo

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabrici posetio je Kladovo i obišao projekte koje finansira EU kroz program „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”. Tokom posete, Fabrici je podsetio da podrška Evropske unije turističkom sektoru Srbije datira još pre COVID-a, sa ciljem da se integrišu srpska privreda i bogato kulturno nasleđe.

Boraveći u Kladovu, ambasador Fabrici je posetio tvrđavu Fetislam čija je rekonstrukcija uveliko u toku. Revitalizacija obuhvata Varoš kapiju sa pratećim lagumima, kao i Mali Grad sa letnjom pozornicom, ulaznom kapijom i priobalnim kulama.

„Prošlog decembra, još u jeku pandemije, potpisali smo onlajn ugovor o donaciji za početak radova na rekonstrukciji tvrđave Fetislam. Danas sam posebno srećan što sam mogao da vidim kako se taj ugovor materijalizovao u konkretne radove. Kulturno nasleđe je veoma važno za EU. I ovo je nastavak tog ulaganja nakon završetka radova u Golupcu, Baču, Subotici. Rekonstrukcijom Fetislama će se privući veći broj posetilaca, ne samo domaćih već i inostranih. Upravo o vezi između kulturnog nasleđa i turizma razgovarao sam danas sa predsednikom opštine Kladovo i zaključili smo da ovde u Kladovu postoje svi neophodni uslovi da se napravi jedna dobra, kombinovana ponuda koja će privući zaista veliki broj turista, a to su kultura, umetnost i gastronomija – sve u jednom”, izjavio je Fabrici.

U toku zajedničke posete na tvrđavi Fetislam, Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo, istakao je koliko je podrška Evropske unije značajna za Kladovo i region.

„Ovaj projekat jeste značajan za Opštinu Kladovo, ali je mnogo bitan i za celo Donje Podunavlje i istočnu Srbiju. Kladovo jeste grad koji prepoznaje turizam kao jedan od pokretača ekonomskog razvoja”, rekao je Nikolić.

Prilikom posete, ambasador Fabrici je posetio i dva domaćinstva koja su korisnici bespovratnih sredstava kroz projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”. I tu je rekao da je lepo videti da mali preduzetnici svojom inovativnošću i posvećenošću unapređuju lokalnu turističku ponudu.

„Kroz sredstva projekta, turističko domaćinstvo koje sam danas obišao je prešlo sa korišćenja fosilnih goriva na solarnu energiju, što me dodatno raduje, s obzirom na važnost koju EU pridaje zelenoj agendi”, istakao je ambasador Fabrici.

Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Možda će Vas zanimati

U Srbiji pretežno sunčano i toplo, ponegde sa povremenom kišom i pljuskovima

U Srbiji pretežno sunčano i toplo. Prepodne na jugoistoku, sredinom dana i poslepodne i u …

1. Festival javne istorije u Zaječaru – Tribina: Muzika u kontekstu društva

U okviru Festivala javne istorije u Zaječaru, održana tribina „Muzika u kontekstu društva” (FOTO + VIDEO)

Drugog dana Festivala javne istorije, u „Dečijem centru” u Zaječaru priređen je razgovor sa muzičarem …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica