Вести„Антика фест” свечано отворен на Феликс Ромулијани

„Антика фест” свечано отворен на Феликс Ромулијани

„Антика фест” — Отварање

На касноантичком локалитету Феликс Ромулијана код Зајечара јуче је отворен „Антика фест”, тродневни фестивал који је обновљен после две године паузе под слоганом „Уметност сећања”.

Прве фестивалске вечери изведена је зајечарска премијера представе „Жене из Троје” Еурипида у режији Небојше Брадића, коју је одушевљена публика поздравила громким, дуготрајним аплаузом. Очекивано, с обзиром на то да је ова представа, рађена у копродукцији Народног позоришта Приштина, Народног позоришта Тимочке Kрајине „Зоран Радмиловић” и „Дунав феста”, овог лета одлично прихваћена на четири престижна позоришна фестивала где се окитила и наградама: Специјалном наградом за сценски говор на фестивалу „Нови тврђава театар” у Чортановцима, а потом и награда за најбоље коришћену музику на театарском „Nišville Jazz Festivalu” у Нишу.

„Антика фест” — Отварање

Владо Kерошевић, професор глуме и глумац, који је био задужен за сценски говор у представи, истиче да је презадовољан свим сегментима реализације представе као и тиме што се антика не декламује и што се не чује патетика у извођењу античке трагедије на сцени.

„Ја сам вечерас чуо како публика дише са глумцима, баш зато што је избегнута патетика која прави дистанцу према публици”, истиче Kерошевић.

Фуад Табуџић, глумац, каже да је представа предивна.

„Волим рад господина Брадића и естетику коју пружа већ годинама бавећи се класицима, што је његов фах. Он је на специфичан начин донео једну античку трагедију која је схватљива данашњој публици”.

„Представа ’Тројанке’ не само да носи снажну антиратну поруку, она је изузетно редитељско остварење Небојше Брадића, сценски и глумачки импресивно и прецизно изведено. Ова представа потврђује да је античка трагедија и те како актуелна у савременом свету”, истакао је Саша Јеленковић, књижевник.

У Еурипидовој античкој трагедији „Жене из Троје” евоцирају се догађаји после пада античке Троје, коју су Грци освојили захваљујући дрвеном коњу, а тројанске жене су жребом подељене међу победницима, као робиње.

„Адаптирањем текста, архитектуром сцене, костимом и третманом музике желимо да кажемо како се радња ове драме може догађати свуда и у сваком времену. Ово је прича о последицама једног непотребног рата који је срушио једну културу, а другој нанео ненадокнадиве губитке. Представа ’Жене из Троје’ је елегија над судбином побеђених због узалудно проливене крви, бол који не припада само пораженима већ и победницима, оптужба за нељудскост и неприродност рата, осуда деструктивних нагона чије су жртве хуманост и човеков разум”, истиче редитељ Небојша Брадић.

„Антика фест” — Отварање

Поред Брадића који је на основу Еурипида и Сартра за сцену адаптирао једну од најбољих античких трагедија у преводу на српски Данила Kиша, ауторску екипу чини још костимограф Марина Вукасовић Меденица, композитор је Зоран Ерић, а за сценски покрет и говор побринули су се Вера Обрадовић и Владо Kерошевић.

Глумачку екипу чине глумци ансамбала приштинског и зајечарског позоришта, уз неколико спољних сарадника: Ивана Kовачевић, Ана Бретшнајдер, Милена Јакшић, Исидора Грађанин, Игор Дамњановић, Небојша Ђорђевић, Милош Ђуричић, Милош Танасковић, Ирена Станковић, Викторија Арсић, Јелена Орловић, Тамара Томановић, Оливера Бацић и Kатарина Јеличић.

Зајечарској премијери представе „Жене из Троје” предходила је дебата „Нове позоришне праксе и антички текст” у којој су учествовали  театролог Александар Милосављевић, критичар Ана Тасић, глумац Владо Kерошевић и редитељ Небојша Брадић. Био је то одличан увод у представу. Такође, у оквиру „Антика феста”, синоћ је на Ромулијани отворена изложба слика „Наслеђе у делу Драгослава Живковића”, интересантног завичајног сликара из Kњажевца. Тема је наслеђе и однос према обичајима и ритуалима.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб