ВестиБЕЗБЕДНОСТ БИЦИKЛИСТА У САОБРАЋАЈУ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА

БЕЗБЕДНОСТ БИЦИKЛИСТА У САОБРАЋАЈУ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА

Млада девојка вози бицикл у парку
Фото: Shutterstock, илустрација

Држање безбедног растајања од других учесника у саобраћају

• Користите ручне сигнале да упозорите друге учеснике у саобраћају и/или им дате обавештење о намери коју желите урадити (скретање, промена положаја на коловозу и сл.).
• Поштујте саобраћајну сигнализацију и правила саобраћаја.
• Не носите у руци предмете (кишобран, шетање пса и сл.), како бисте били у могућности да са обе руке држите управљач (не пуштати руке са управљача).
• У ноћним условима и када је смањена видљивост, осим што бицикл мора бити осветљен, носите на себи обучену светлу одећу и одећу са ретрорефлектујућим материјалима.
• Када возите бицикл коловозом, крећите се у ширини од највише један метар од десне ивице коловоза, али не уз сам ивичњак. Уколико се удаљите на безбедно и дозвољено растојање од ивичњака бићете уочљивији за возаче моторних возила и избећићете сливнике, поклопце од конализације и различити отпадни материјал који се може наћи уз саму ивицу коловоза.
• Пажљиво посматрајте пут испред и саобраћајно окружење на које наилазите, како бисте се на време припремили и прилагодили вожњу наилазећој ситуацији, посебно уколико може бити потенцијални проблем за вашу безбедност (храпав и оштећен коловоз, поклопци и сливници на коловозу, паркирани аутомобили на коловозу, раскрснице, пешачки прелази и сл.).
• Водите рачуна о пешацима, посебно о деци пешацима и старијим лицима.
• Будите посебно обазриви када су камиони у близини. Многи камиони имају тзв. „мртве углове”, тако да возач камиона често није у могућности да вас види, посебно уколико се крећете уз десни бок камиона и у ситуацији када камион скреће. Kада сте у близини камиона или му се приближавате, увек пажљиво процените ситуацију и будите обазриви.

 

Аутор: Игор Велић — дипл. инж. саобраћаја / Тимочка

Литература
1. ИЗВЕШТАЈ О ОСНОВНИМ ПОКАЗАТЕЉИМА СТАЊА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА у периоду од 2013. до 2017. године за град Зајечар, Агенција за безбедност саобраћаја
2. Безбедност бициклиста у саобраћају, прегледни извештај, Агенција за безбедност саобраћаја, октобар 2017. год.
3. Безбедност бициклиста у саобраћају, прегледни извештај, Агенција за безбедност саобраћаја, мај 2015. год.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб