VestiBEZBEDNOST MLADIH U SAOBRAĆAJU NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

BEZBEDNOST MLADIH U SAOBRAĆAJU NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

Bezbednost mladih u saobraćaju na teritoriji grada Zaječara

4. Nepažnja u vožnji

Obavljane više stvari istovremeno (korišćenje mobilnog telefona, konzumacija hrane i pića, pušenje cigareta, vođenje razgovora, šminkanje itd.) i vožnja ne idu zajedno. Na primer, kada razgovarate mobilnim telefonom ili pišete poruku, vaše misli su usmerene ka razgovoru, pažnja je okrenuta ka zvucima iz telefona, iako su vaše oči na putu nećete moći videti šta se oko vas dešava niti ćete moći da blagovremeno reagujete. Vozači koji koriste telefon su manje sposobni da ostanu u odgovarajućoj traci, primete bilo kakvu promenu oko sebe i na nju odgovore na vreme. Ovi vozači skloniji su prekoračavanju brzine i češćem ubrzavanju i usporavanju vozila. Prema nekim istraživanjima korišćenje mobilnog telefona utiče na vozačku sposobnost kao da je vozač pod dejstvom alkohola ili droge.

Uticaj mobilnog telefona na nastanak saobraćajne nezgode (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Agencija za bezbednost saobraćaja, Republika Srbija
Foto: Agencija za bezbednost saobraćaja, Republika Srbija

5. Umor

Umor je glavni uzrok u 10–20% saobraćajnih nezgoda. Vožnja u stanju umora povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode do čak četiri puta. Saobraćajne nezgode u kojima umor ima udela najčešće rezultuju smrtnim ishodom ili teškim telesnim povredama.

Uticaj umora na nastanak saobraćajne nezgode (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Agencija za bezbednost saobraćaja, Republika Srbija
Foto: Agencija za bezbednost saobraćaja, Republika Srbija

 

Autor: Igor Velić — dipl. inž. saobraćaja / Timočka

Literatura
1. IZVEŠTAJ O OSNOVNIM POKAZATELJIMA STANJA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA u periodu od 2013. do 2017. godine za grad Zaječar, Agencija za bezbednost saobraćaja

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,353PratilacaLajkuj
4,213PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub