Тимочка КрајинаБорБогат програм за Дан рудара Србије у Бору 6. августа

Богат програм за Дан рудара Србије у Бору 6. августа

Дан рудара у Бору

У Бору се 6. август и ове године обележава у знак сећања на првог директора Борског рудника, инжењера Фрању Шистека, чије име носи најпрестижније признање за допринос развоју некада РТБ-а Бор, а данас „Србија Зиђин Копер“. Такође, обележава се и 120 година рударства у Бору.

Прослава Дана рудара Србије почиње традиционалном рударском будилицом која ће 6. августа изјутра проћи свим већим градским улицама и насељима. На платоу Дома културе ће у организацији Народне библиотеке Бор бити приређена изложба фотографија „Планирана старост центра“, док ће у Музеју рударства и металургије током целог дана моћи да се разгледа изложба „Почетак и трајање – 120 година рударства у Бору“. Туристичка организација града ће на истом месту, поводом Дана рудара Србије, организовати продајну изложбу сувенира, рукотворина и старих заната.

Награде, фудбалски спектакл и концерт

У хотелу „Језеро“ на Борском језеру биће уприличен пријем за делегације високих званичника Владе Републике Србије, као и за бројне пословне партнере, пријатеље компаније и представнике друштвено-политичког живота Тимочке Крајине, али и целе Србије. У официјелном делу најбољим радницима „Србија Зиђин Копер“ и „Србија Зиђин Мајнинг“ биће додељена награда “Инжењер Шистек”, највише признање које се уручује за допринос развоју компаније. Након једносатног церемонијала доделе „Шистекових награда“, за госте ће бити уприличен свечани ручак.

Поподневни и вечерњи део програма намењен је грађанима Бора и суседних градова. Њима Град Бор и две кинеске компаније поклањају фудбалски спектакл и концерт. Најпре ће на градском стадиону у пријатељској утакмици снаге одмерити српски шампион у фудбалу „Црвена звезда“ и ФК „Бор 1919“, а потом ће у вечерњим сатима, на стадиону хотела „Језеро“, бити организован концерт “Звезда Гранда“. Под отвореним небом наступиће Александра Пријовић и Стефан Петрушић, а музички програм биће употпуњен наступом ди-џеја и ватрометом. Од Бора до Борског језера организован је и бесплатан аутобуски превоз на сваких пола сата, у термину од 16:00 до 03:00 сата ујутру.

„Србија Зиђин Копер“ и „Србија Зиђин Мајнинг“ ће, као главни носиоци и покретачи привреде у Бору и региону, и ове године пружити финансијску потпору бројним манифестацијама у области културе и спорта које поводом Дана рудара Србије организују градске установе и спортска друштва.

И Мајданпек поштује традицију

Остајући верни традицији, мајданпечки рудари побринули су се да организују све манифестације које се за овај празник везују и Мајданпечани их воле, почев од пријема за пословне пријатеље и концерта у центру града, до пригодних спортских такмичења.

Обележавање празника ће у Мајданпеку почети дан раније, 5. августа, пријемом за пословне пријатеље и сараднике. У фоајеу Градске галерије биће отворена изложба фотографија коју овим поводом припрема Удружење за Мајданпек, а у галерији ће моћи да се погледа изложба слика „Зов моје душе“, уметнице из Пожаревца Јелене Лазић.

Синдикална организација Самосталног синдиката РБМ-а ће 5. августа бити домаћин традиционалне свечаности коју поводом Дана рудара организује Синдикат металаца Србије и на којој се по лепом обичају и пракси ручним сатовима награђују по двојица рудара из „Рудника“ – Рудник, РББ-а Бор, РМХК „Трепча“ Звечан и, наравно, из Рудника бакра Мајданпек. Овај синдикат традиционално организује и турнир у малом фудбалу, који је планиран за 6. август, уз учешће 10-ак екипа састављених од запослених у руднику.

На празник ће, 6. августа, и у Мајданпеку бити одржан концерт на платоу у центру града. За добру забаву побринуће се млади и већ афирмисани певачи Џејла Рамовић и Милан Митровић, познати из такмичења „Звезде Гранда“. Компаније које су у РБМ-у ангажоване као подизвођачи припремиће за грађане освежавајуће напитке, а вече пуно добре музике завршиће се уз ди-џеја и неизоставан ватромет.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб