Тимочка КрајинаБорБор ускоро добија мобилну и wеб апликацију за особе са инвалидитетом

Бор ускоро добија мобилну и wеб апликацију за особе са инвалидитетом

Јуче је у организацији удружења „Сигурне стазе” одржан састанак пројектног тима поводом реализације пројекта „Израда мобилне и wеб апликације намењене особама са инвалидитетом на територији града Бора”.

Попуните анкету о „Приступачности саобраћајне и урбанистичке инфраструктуре за особе са инвалидитетом на територији града Бора и оцени стања безбедности саобраћаја”. Анкета је анонимна и резултати анкете ће се користити приликом израде мобилне и wеб апликације.

Пројекат је подржан у оквиру програма Активне заједнице од стране „Траг” фондације.

Циљ мобилне и wеб апликације је да омогући видљивост проблема особа са инвалидитетом на територији града Бора помоћу ГИС апликације са crowd-sourcing компонентом.

Мобилна и wеб апликација омогућиће преглед, унос и измене података од стране грађана, чиме се пружа могућност особама са инвалидитетом и свим грађанима Бора да обележе локације на карти, додају фотографије, поставе опис и дају своје предлоге у циљу побољшања приступачности урбанистичке и саобраћајне инфраструктуре на територији града Бора.

Пројекат је тренутно у фази спровођења анализа и снимања постојећег стања са одређивањем приоритетних области и прикупљање основних и детаљних просторних и атрибутивних сетова података на територији града Бора.

Вођа пројектног тима је госпођа Драгана Драгићевић испред удружења „Из круга”, док је кординатор пројекта Игор Велић испред удружења „Сигурне стазе”.

„На овај начин омогућује се особама са инвалидитетом да активно и директно учествују у урбанистичком уређењу града и да њихов глас и проблеме чују доносиоци одлука у ГУ Бор, док доносиоце одлука (ГУ Бор, Одељење за урбанизам ГУ Бор, Управљач пута на територији града Бора, Одељење за инспекцијске послове ГУ Бор, ПУ Бор, Савет за безбедност саобраћаја града Бора итд.) обавезује да одговоре на постојеће проблеме и омогуће приступачност саобраћајне и урбанистичке инфраструктуре особама са инвалидитетом”, нагласио је Велић.

Предвиђена crowd-sourcing (прикупљање података од стране грађана) компонента је замишљена са основним циљем додавања фотографија од стране грађана за већ постојеће елементе који се налазе на веб мапи града (зграде и објекти од јавног значаја, школе, болнице, домови здравља, градске институције, елементе саобраћајне инфраструктуре итд.), како би се са њих прикупили недостајући подаци о квалитету, односно о употребној вредности самих елемената (непостојање рампи на зградама које омогућајаву приступачност особама са инвалидитетом, високо подигнути ивичњаци, не постојање места за паркирање итд.).

Пројекат су поред удружења особа са инвалидитетом у Бору подржали и удружења „Бебиронче”, „Борани се питају” и „Бор наш град”.

Драгана Драгићевић испред удружења „Из круга” је позвала друга удружења и заинтересоване грађане да се придруже овом заједничком подухвату.

„Сигурне стазе” су већ развиле мобилну и wеб апликацију „Пријави саобраћајни проблем у граду” која је била презентована на две међународне конференције.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб